DARVIN ZABRINUT ZBOG ISTRAŽIVANJA! Institut Damar: 60,8 odsto Crnogoraca kaže da homoseksualnost treba klasifikovati kao bolest
Shutterstock

Istraživanje, koje je deo projekta koji finansira Program za profesionalizaciju medija američke Ambasade u Podgorici, predstavio je glavni i odgovorni urednik portala „Raskrinkavanje“ Darvin Murić.

Murić navodi da 42,7 odsto građana veruje da Rusija vodi borbu protiv nacizma u Ukrajini, a 29,7 odsto kaže da je to laž. Prema njegovim rečima, oko četvrtine, 27,6 odsto, kaže da ne zna je li to istina, ili laž.

Polovina građana, kazao je, smatra da je Rusija izvršila aneksiju teritorija Ukrajine, 24,8 odsto smatra da to nije slučaj, a 25,2 odsto kaže da ne zna.

„Da Rusija poseduje najjaču vojnu silu u svetu smatra više od polovine građana – 53,9 odsto, u to ne veruje 23 odsto, a isti je broj onih koji to ne može da proceni“, navodi se u saopštenju.

Murić je kazao da oko trećine građana veruje da Rusija ima dominantnu ulogu u odnosima sa Evropskom unijom (EU) i SAD – 34 odsto i da je gotovo isti broj onih koji smatra da to nije slučaj – 34,5 odsto.

Svaki drugi Crnogorac misli da EU nameću devijantno ponašanje

„Da se antizapadni i anti-EU narativi ne smeju potcenjivati pokazuje i podatak da svaki drugi građanin – 53,4 odsto, smatra da zapadne zemlje aktivno promovišu pedofiliju, a svaki četvrti – 24,4 odsto, ne može da proceni da li je to tako“, rekao je Murić.

Svaki drugi građanin – 53,8 odsto, smatra da EU i zapadne zemlje aktivno promovišu promene tradicionalnih vrednosti i nameću devijantno ponašanje. Da to nije istina smatra 30,5 odsto građana, a 15,7 odsto njih ne može to da proceni.

Zabrinjavajuće je, smatra Murić, da 60,8 odsto građana kaže da homoseksualnost treba klasifikovati kao bolest, ili mentalni poremećaj, nasuprot njih 15,8 odsto koji tako ne misle.

„Isto tako porazan podatak je da 66,2 odsto građana veruje da homoseksualnost predstavlja pretnju za tradicionalni koncept porodice, a 16,6 odsto kaže da to nije istina. Svaki drugi građanin – 51,6 odsto, veruje da postoji globalni „gej lobi“ koji ima značajan uticaj na svetsku politiku. Da su to lažne tvrdnje smatra 14,3 odsto građana, dok više od trećine – 34,1 odsto, ne može da se opredeli“, navodi se u saopštenju, preneo je portal "RTCG".

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 4. do 14. decembra prošle godine, na uzorku od 1.004 ispitanika.

Borba.me

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading