Gutereš
Foto: EPA/EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

- Neprihvatljivo je uzastopno odbacivanje rešenja o dve države na najvišem nivou izraelske vlade - rekao je Gutereš na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Pojasu Gaze.

On je zatražio momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze. Istakao je da ništa ne može da opravda "namerno ubijanje, ranjavanje ili otmicu civila", kao ni seksualno nasilje i neselektivno lansiranje raketa prema njima.

Gutereš je naveo da Izrael predlaže dvomesečnu pauzu u borbama u zamenu za "postepeno oslobađanje" preostalih talaca u Gazi, objavljeno je na sajtu UN.

- Nastaviću sa ograničenim kapacitetima, da ulažem sve napore da doprinesem njihovom oslobađanju - rekao je generalni sekretar UN.

On je naveo da celokupno stanovništvo Gaze trpi "razaranja u obimu i brzini bez presedana u novijoj istoriji" i istakao da ništa ne može da opravda kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.

Gutereš je ponovio apel za hitnim oslobađanjem talaca i humanitarnim prekidom vatre.

- Ovo će osigurati da dovoljna pomoć stigne tamo gde je potrebna, olakšaće oslobađanje talaca i pomoći će u smanjenju tenzija na Bliskom istoku - zaključio je generalni sekretar UN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading