SKANDAL TRESE DIPLOMATSKE KRUGOVE Zaposleni u UN tražili mito, otkriveno šta rade u Iraku
Foto: EPA/EFE/JUSTIN LANE

U istraživanju britanskog lista, koje obuhvata intervjue sa više od 20 bivših i sadašnjih zaposlenih u UN, kao i izvođačima radova, iračkim i zapadnim zvaničnicima, navodi se da UN ''podstiču kultura mita'' koje je uzelo maha u Iraku nakon svrgavanja iračkog lidera Sadama Huseina 2003. godine.

Gardijan je otkrio da su zaposleni Programa UN za razvoj (UNDP) tražili mito do 15 odsto vrednosti ugovora, kako bi zauzvrat pomogli investitoru da dobije rad na nekom projektu izgradnje.

"Niko ne može da dobije ugovor a da ne plati mito. Ništa u ovoj zemlji ne možete dobiti a da ne platite mito, ni od iračke vlade ni od UNDP-a", rekao je jedan od investitora.

Neimenovani zaposleni u UNDP je rekao da se u takvim slučajevima dogovori sklapaju lično, a ne na papiru, kako bi se zataškao trag, pri čemu bi uticajni ljudi u Iraku ponekad pomogli "u ulozi žiranta".

"Ta treća strana takođe dobije deo mita. Investitori se obraćaju ljudima sa vezama i uticajem", rekao je zaposleni.

Kao odgovor o navode o korupciji, iz UNDP-a je saopšteno da ih organizacija shvata ''veoma ozbiljno'' i da ima ''nultu toleranciju'' na takve radnje.

U odgovoru na Gardijanov zahtev za komentar, savetnik iračkog premijera Mohameda Šije al Sudanija, Farhad Aladin rekao je da će, ako se pokaže da su optužbe o korupciji u programu UNDP-a i umešanosti vladinih agencija tačne, biti preduzete pravne mere.

"Komuniciraćemo sa najvišim vlastima u UN kako bismo istražili detalje ovih navoda i uputili one koji su umešani u korupciju nadležnim organima. Takođe ćemo pregledati sve programe sa UNDP da bismo saznali istinu", rekao je on.

Donatori koji ulažu sredstva u obnovu u Iraku navode da se "bore da isprate" kako su njihova sredstva potrošena i oslanjaju se na UNDP da sprovede praćenje i evaluaciju kroz internu jedinicu koju je agencija opisala kao "potpuno nezavisnu", iako je podređena rukovodstvu UNDP-a, a kako prenosi Gardijan, pozivajući se na izjave upoznatih sa stanjem na terenu, to ne održava relano stanje.

"Mnogi takvi dokumenti služe samo u PR svrhe. Kada zapravo odete u ove provincije i sednete sa primaocima ovih sredstava i zapravo pogledate projekte, to je daleko od onoga što vidite čitajući ove izveštaje", navodi jedan od sagovornika Gardijana.

Kao primer za koruptivno ponašanje, Gardijan navodi program UNDP preko kojeg su rasljene žene šile odeću, koji se ispostavio kao ''nerealan'', pošto su Iračani imali tendenciju da kupuju jeftinu, uvezenu odeću sa lokalnih tržišta, a ne onu koju su šile žene koje su učestvovale u programu.

"Pokušavali su da stvore ekonomiju koja nije postojala. Bilo je to kao da se vraćam u srednjovekovna vremena", rekao je sagovornik Gardijana, dok je iz UNDP saopšteno da su inicijative poput te razvijene na osnovu potreba zajednice i uz pune konsultacije sa lokalnim vlastima ili liderima zajednice.

Kao još jedan primer, Gardijan navodi obnavljanje bolnice delimično oštećene u borbama sa pripadnicima Islamske države, kada je UNDP sačinio aneks za obnovu laboratorije i nabavku rendgena, a nakon čega bolnica i dalje ne radi.

Meštani navode da već dve godine UNDP nije ispunio obećanje o opremanju bolnice, dok se u izveštaju UNDP iz 2022. navodi da je da je objekat završen i da, pored drugih klinika u pokrajini, opslužuje hiljade Iračana, a kako navodi Gardijan, izveštaj je sačinjen na osnovu podataka koje je ustupila vlada, i da ne odgovara stanju na terenu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading