Širenje pandemije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pretnja od izbijanja pandemije koju bi mogli da izazovu ti virusi povećana je zbog klimatskih promena i zagrevanja planete, što bi moglo da dovede do oslobadjanja smrtonosnih mikroba zarobljenih već milenijumima u permafrostu, piše Gardijan.

List navodi da su istraživači već izolovali sojeve tzv. metuzalemskih mikroba ili zombi virusa, koji su izazvali strah od globalnog širenja opake bolesti iz daleke prošlosti.

Naučnici su počeli da planiraju uzpostavljanje mreže za nadzor Arktika, koja bi precizno identifikovala rane slučajeve bolesti izazvane drevnim mikroorganizmima.

- U ovom trenutku, analiza pretnje od izbijanja pandemije fokusirana je na bolesti koje bi mogle da se pojave u južnim regionima i zatim da se šire ka severu. Malo pažnje je posvećeno epidemiji koja bi mogla da se pojavi na dalekom severu, a zatim da se širi ka jugu, što je, uveren sam, previd. Na severu postoje virusi koji imaju potencijal da zaraze ljude i pokrenu novu epidemiju - istakao je genetičar Žan-Mišel Klaveri sa Univerziteta Eks-Marsej.

Marion Kupmans, virusolog iz Medicinskog centra Erazmus u Roterdamu, kazao je da ne znamo koji virusi leže u permafrostu, ali smatra da postoji realan rizik da ima nekih virusa koji bi mogli da se raktiviraju i izazovu pandemiju.

- Moramo pretpostaviti da bi se tako nešto moglo dogoditi - zaključila je Kupmans.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading