Širenje pandemije
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma koji će se održati u Davosu takođe će imati temu „pripreme za bolest Ks“.

"Bolest Ks", prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, predstavlja spoznaju da bi ozbiljnu međunarodnu epidemiju mogao izazvati patogen za koji trenutno nije dokazano da uzrokuje bolest kod ljudi. Nepoznata mogla bi da izazove 20 puta više smrtnih slučajeva od pandemije koronavirusa.

Ovaj termin koristi SZO da rezerviše mesto na listi za bolest nepoznatu medicinskoj nauci koja će izazvati infekcije kod ljudi. Uzrok bolesti je trenutno nepoznat, ali može biti virus, bakterija, gljivica ili nešto drugo. 

Reakcije su stigle iz desničarskih krugova koji su se uoči foruma proširili društvenom mrežom Ks. Bivša pomoćnica državnog sekretara za javne poslove američkog Ministarstva finansija i analitičarka Foks njuza Monika Krouli objavila je na Tviteru neosnovano upozorenje da će „neizabrani globalisti na Svetskom forumu održati panel o budućoj pandemiji koja će biti 20 puta smrtonosnija od koronavirusa.

Dr Ameš Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins, rekao je za Fortune da su oni u medicinskim i javnozdravstvenim profesijama „uvek sprovodili eksperimente i vežbe kako bi se pripremili za pandemiju“.

- Ove vežbe služe vitalnoj funkciji utvrđivanja snaga i slabosti, kao i naglašavanja važnih aspekata odgovora koji zaslužuju dalje poboljšanje - rekao je on.

Dr Stjuart Rej, potpredsednik medicine za integritet podataka i analitiku na Odeljenju za medicinu Džons Hopkins, rekao je za Fortune da bi bilo "neodgovorno" da se svetski lideri ne sastanu na forumu.

- Bilo je više takvih događaja u istoriji, a nedavna pandemija koronavirusa nas je naučila da brza reakcija može spasiti milione života - objasnio je on.

Takve sastanke treba najaviti jer „takvo planiranje zahteva nadzor, razmatranje ličnog uticaja na lične i ekonomske slobode i uticaja na posebne grupe“, dodao je on.

- Ima smisla uključiti globalnu organizaciju javnog zdravlja, naučne lidere i zainteresovane privatne osobe - ukazao je on.

Patogeni koje prati SZO


SZO, podsetimo, ima listu prioritetnih patogena koji „predstavljaju najveći rizik po javno zdravlje zbog svog epidemijskog potencijala i/ili zato što nema ili nema dovoljno protivmera na raspolaganju”. Poslednji put je ažuriran 2018. godine, a novi se očekivao prošle godine. Sada se očekuje tokom prve polovine 2024.

Patogeni koje SZO prati su: ebola, virusi Marburg, hemoragična groznica Krim-Kongo, groznica Lasa, MERS, SARS-CoV-1 i SARS-CoV-2, virus Nipah, groznica Rift Vallei i virus Zika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading