F-16
Foto: AP/Lewis Joly (STR)

On je nakon petodnevne posete SAD rekao da je isporuka trebalo da počne 2023. godine, ali da je fabrika Lokid Martin najavla da će doći do dvogodišnjeg odlaganja zbog problema sa proizvodnom linijom izazvanih pandemijom, prenosi Euraktiv.

Bugarska je od SAD kupila 16 lovaca F-16 Blok 70, a 2025. se očekivala isporuka četiri lovca.

"Videli smo avione u (fabrici Lokid Martina) u Južnoj Karolini, oni su u drugoj fazi završetka", rekao je Eftimov prenosi BNT.

U ovom trenutku, bugarsko vazduhoplovstvo ima poteškoća da izvrši misije vazdušne policije iznad bugarskog vazdušnog prostora zbog isteka resursa sovjetskih lovaca MiG-29, koje Bugarska trenutno ima, a kako se navodi isporuka lovaca je ključna za bezbednost istočnog krila NATO-a, jer se nalazi 200 kilometara od granice Ukrajine.

Dodaje se da je Bugarska morala da modernizuje svoj vojni aerodrom u Graf Ignjatievu da primi nove lovce, a ako to ne bude gotovo do 2025. godine, novi F-16 moraće da budu uskladišteni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovom nabavkom Bugarska će imati ukupno 16 novih lovaca i 32 pilota koji će se školovati u SAD, a nakon isporuke novih lovaca, bugarskom vazduhoplovstvu će biti potrebno najmanje dve godine da u potpunosti savlada upotrebu novih lovaca.

Bugarska trenutno vodi proceduru i za nabavku novih vojnih radara, koji bi trebalo da podrže funkcionisanje borbene avijacije, a u trci za dobavljača su Lokid Martin i još četiri evropske kompanije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading