Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Taj grad se nalazi blizu granice sa Indijom i Bangladešom.

Paletva je prvo naselje za koje je potvrđeno da je palo u ruke Arakanske armije, koja je sredinom novembra pokrenula iznenadne napade na grad koji se nalazi u državi Čin, kao i na gradove u susednoj državi Rakajn.

Vojna hunta nije saopštila nikakav komentar u vezi s tih događajima.

Arakanska armija je zajedno sa Armijom Mjanmarske nacionalne demokratske alijanse i Nacionalno-oslobodilačkom vojskom Tang članica saveza oružanih etničkih grupa poznatih pod imenom Alijansa tri bratstva. Oni su nedavno osvojili stratešku teritoriju na severoistoku zemlje nakon pokretanja koordinisane ofanzive 27. oktobra u severnoj državi Šan, duž granice sa Kinom.

Ta ofanziva je postala najveći izazov hunti u Mjanmaru, od kada je preuzela vlast državnim udarom zbacivši demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru 2021. godine.

Arakanska vojska je dobro obučeno i dobro naoružano vojno krilo pokreta etničke manjine Rakajn, koje traži autonomiju od centralne vlade Mjanmara. Rakajn je mesto gde je brutalna vojna operacija protiv pobunjenika 2017. godine naterala oko 740.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža da pobegnu preko granice u Bangladeš. Rakajn je takođe poznat po svom starijem imenu Arakan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading