Bil Klinton
Foto: Alo/Printscreen

Tri žene pomogle su otkrivanju užasa koje je Epstajn zajedno sa svojim saradnicima godinama činio.

To su Virdžinija Roberts Đufre, koja je 2015. godine podnela tužbu protiv milijardera, tvrdeći da ju je regrutovao kao seksualnu robinju kada je imala 15 godina, Johana Sjoberg, koja tvrdi da ju je Epstajnova saradnica madam Gislejn Maksvel regrutovala da za seksualne činove i novinarka Džuli Braun.

Virdžinija Đufre

U prvom krugu pomenutih dokumenata objavljena su imena ličnosti visokog profila poput bivših predsednika Bila Klintona i Donalda Trampa. U centru njihove priče je Đufre, koja se javno na sudu suočila o Epstajnu, Gilen Maksvel i princu Endruu, piše MSNBC.

Đufre je 2015. godine podnela tužbu protiv Epstajna, tvrdeći da ju je regrutovao kao seksualnu robinju. Rekla je da ju je zlostavljao u svom avionu i svojim kućama u Njujorku, Meksiku i na Floridi. Takođe, tvrdi da su je podvodili princu Endruu u vreme kada je imala 17 godina. Britanski princ sve to negira.

Ona je u izjavi pod zakletvom rekla da je bila primorana da bude „seksualna robinja“ i Epstajnu i njegovim saradnicima nakon što ju je Maksvel regrutovala pod maskom maserke.

Jedna od njenih najeksplozivnijih optužbi bila je protiv princa Endrua, sa kojim ju je, kako je rekla, Epstajn više puta primoravao da ima seks kao tinejdžerka.

Đufre je tužila Endrua 2021. godine, optužujući ga za silovanje i seksualno zlostavljanje. Njegov advokat je u to vreme opisao optužbe kao „neosnovane“, a Endru se obavezao da će svoj odgovor na tu tužbu reći na sudu. Njegova majka, kraljica Elizabeta II, oduzela mu je kraljevske titule u januaru 2022, a mesec dana kasnije postigao je nagodbu sa Đufre za neotkrivenu sumu.

Johana Sjoberg

Pored Trampa, u ozloglašenim fajlovima je i Bil Klinton, koji je bio predsednik Amerike između 1993. i 2001. godine. On se pominje nekoliko puta na stotinama stranica ovih sudskih dokumenata.

Sjoberg tvrdi da ju je Maksvel regrutovala da za seksualne činove i da je „jednom“ ovaj par razgovarao o bivšem predsedniku Amerike.

U izjavi datoj pod zakletvom u maju 2016. godine Sjoberg je rekla da joj je Epstajn jednom rekao da „Klinton voli mlade, misleći na devojke“.

Bivši predsednik Amerike (77) sada je suočen sa ispitivanjem svog odnosa sa osuđenim predofilom. Njegov portparol je 2019. rekao da je Klinton poznavao Epstajna i da je koristio njegov privatni avion, ali je negirao navode o njegovim seksualnim prestupima i tvrdnje Virdžinije Đufre da je posetio privatno ostrvo finansijera.

Sjoberg je upitana: „Da li znate da li je Bil Klinton bio prijatelj Džefrija Epstajna?“.

Ona je odgovorila: „Znala sam da je imao posla sa Bilom Klintonom. Nisam znala da su prijatelji sve dok nisam pročitala članak Vaniti Fera o tome da su zajedno otišli ​​u Afriku“.

Advokat koji ju je ispitivao tada je upitao: „Da li je Džefri ikada razgovarao s vama o Bilu Klintonu“.

„Jednom je rekao da ih Klinton voli mlade, misleći na devojke“, rekla je ona.

Džuli Braun

Ipak, izveštaj ove istraživačke novinarke za Majami Herald 2017. i 2018. doveo je do novih optužbi za Epstajna i identifikovano je skoro 80 ​​njegovih žrtava, piše Gardijan.

„Želela sam da napravim priču o trgovini ljudima, ali svaki put kada sam proguglala Floridu i trgovinu seksom, pojavila se priča o Džefriju Epstajnu“, pričala je Braun.

Njen neustrašiv rad doveo je do trodelne serije Herald-a 2018. o Epstajnu koja je podstakla savezne vlasti da otvore istragu i uhapse moćnika.

Braun se okrenula tim zaboravljenim ženama. To, međutim, nije bilo jednostavno. Pretrpela je niz neuspeha koji bi obeshrabrili svakoga da se posveti završetku ove priče.

Jedina stvar u koju je sigurna jeste da je Florida država koja je puna nejednakosti i nepravde, i to je ono što privlači njenu pažnju.

„Ako nastavim da radim u novinarstvu, to su priče o kojima ću uvek želeti da pišem“, kazala je ona.

Podsećamo, milijarder Džefri Epstajn izvršio je samoubistvo u zatvoru 2019. godine dok je čekao početak drugog suđenja za zlostavljanje maloletnica. Maksvelova je uhapšena 11 meseci nakon što se Epstajn ubio i od tada je u zatvoru.

Američke vlasti su je okarakterisale kao „nabavljačicu“ maloletnih devojčica za osuđenog pedofila Epstajna. Ona je osuđena na 20 godina zatvora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading