DETALJI VELIKE AKCIJE SIPA: Pronađeni droga, oružje, nagazne mine...
Aloonline.ba/ Ilustracija

Uhapšeno je osam osoba nad kojima je izvršena kriminalistička obrada te su ispitani u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko kilogram marihuane, 32 grama kokaina, dve poluautomatske i dve automatske puške, veća količina minsko - eksplozivnih sredstava, tri nagazne mine tzv. paštete, dva upaljača za nagazne mine, dva kabla za potezne mine, dve table plastičnog eksploziva, dva štapina plastičnog eksploziva i dva pripadajuća upaljača za njihovo aktiviranje, prenosi "Klix".

Pronađena je i mašina za vakumiranje sa tragovima praškaste materije, oko 750 komada metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 mm, veći broj ručnih bombi, dve zolje, prekursori za proizvodnju amfetamina - akumulatorska kiselina, mikseri za pravljenje i uvećanje smese, posude za mešanje, 5 litara metanola, oprema za opremanje laboratorije za uzgoj opojne droge marihuana - lampe, saksije i sistem električnog napajanja, filter pročišćivač zraka kao i drug predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena niže navedena krivična dela.

Navedene aktivnosti provodene su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična dela "Organizovani kriminal", "Neovlašten promet opojnih droga" i "Pranje novca" propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i krivično delo "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga" propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Pretresi su izvršeni po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Pored navedenog, provođenjem posebnih istražnih radnji došlo se do saznanja da je od strane pripadnika ove grupe za organizovani kriminal, na području država Evropske unije prometovano oko 150 kilograma hašiša, 45 kilograma  marihuane kao i veća količina heroina, kokaina i ekstazija.

Kod jednog od članova ove organizovane grupe otkrivena i privremeno oduzeta određena količina heroina kao i smese za povećanje količine mase za ovu drogu.

Tokom rada po predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa partnerskim agencijama zemalja Zapadne Evrope.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading