Gabrijel Atal održao 1. sednicu
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

Atal, koji je najmlađi premijer u istoriji Francuske i prvi javno deklarisani homoseksualac na toj funkciji, predvodi relativno mali kabinet od 14 ministara, prenosi AP. Vladu će u narednih 10-ak dana pojačati dodatni mlađi ministri, odnosno državni sekretari, naveli su iz kabineta francuskog predsednika, dodavši da će Atalova manja vlada biti efikasnija.

Francuski kabineti obično imaju između 30 i 40 članova, uključujući državne sekretare. Predsedništvo Francuske saopštilo je da vlada promenom ministara nastoji da se "podmladi", sa svežim licima koja će se pridružiti iskusnim ministrima koji će ostati na funkcijama.

Stefan Sežurne (38), koji je juče postao najmlađi ministar spoljnih poslova u istoriji Francuske, poručio je prilikom preuzimanja funkcije da će slediti politiku predsednika Emanuela Makrona koja podrazumeva "nezavisnu Francusku u moćnoj Evropi, sposobnu da se njen glas čuje u novom multilateralnom svetu". Sežurne je ujedno i bivši Atalov partner sa kojim je živeo u istopolnoj zajednici. Najmlađa ministarka je Mari Lebek (33) koja je zadužena za saradnju sa parlamentom.

Iz Jelisejske palate su istakli da će Makron sledeće nedelje održati govor u kojem će predstaviti svoje prioritete za predstojeću godinu, pre nego što Atal bude održao svoj prvi govor pred francuskim parlametnom. U skladu sa političkim sistemom Francuske, premijer kojeg imenuje predsednik, odgovoran je parlamentu i zadužen je za sprovođenje unutrašnje politike, posebno u oblasti ekonomije.

Predsednik ima značajna ovlašćenja u oblasti spoljne politike i evropskih poslova, a pored toga je i vrhovni komandant oružanih snaga.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading