PONOVNO UVOĐENJE VOJNOG ROKA U HRVATSKOJ?! Zainteresovanost na nuli, a Zagreb puno parom kupuje oružje i opremu
Alo

Iako je Ministarstvo odbrane Hrvatske u nekoliko navrata demantovalo da se razmišlja o ponovnom uvođenju vojnog roka, sve je više pokazatelja da se i ta opcija ozbiljno razmatra.

Dobrovoljno vojno osposobljavanje nije postiglo očekivane efekte, a samo Ministarstvo odbrane priznaje da je smanjen interes mladih za služenje u hrvatskoj vojsci, bez obzira na to što je učinjeno nekoliko pozitivnih pomaka kada je reč i o nagrađivanju i uslovima rada.

U poslednjih 15 godina nešto više od 10.000 mladih se dobrovoljno odlučilo da prođe vojnu obuku, a od početka vojnih sukoba u Ukrajini gotovo da nema interesovanja za dobrovoljni odlazak u vojsku. Jedva oko 300 do 400 mladih se prijavljuje, a ni povećanje materijalnih prava nije ništa izmenilo.

Sada mladići koji se prijavljuju u vojsku dobijaju mesečno 700 evra, a još nedavno su primali 400. Ni to nije mnoge podstaklo da se jave, pa mnoge jedinice jedva popunjavaju sastav. Vojni stručnjaci predlažu da mladi ljudi steknu vojno znanje u roku od tri do četiri meseca, a otvorene su i sve organizacione kombinacije koje uključuju i obuku samo preko vikenda.

Dok hrvatska vojska muku muči sa nedostatkom vojnika, modernizacija ide punom parom. Na zagrebačkom aerodromu gradi se velika zgrada gde će biti smešteni francuski borbeni avioni "rafal" koji uskoro stižu u Hrvatsku. Ukupno će biti isporučeno 12 aviona, a sigurno je da će to biti korišćeno i u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, kao dokaz da je najzad rešen glavni problem ratnog vazduhoplovstva.

U Hrvatsku stalno stižu i američko oružje i oprema, pre svega 22 vozila "bredli", od kojih su neka već istovarena. Na vozilima će uskoro početi radovi u fabrici "Đuro Đaković", a trebalo bi modernizovati i opremiti dva vozila mesečno. U završnoj je fazi i kupovina osam transportnih helikoptera UH-60M, sa Amerikancima su dogovoreni svi detalji. Nešto od naoružanja Hrvatska će platiti, a deo je iz donacije, s tim da bi kompletni projekt modernizacije bio gotov do 2030. godine.

Procena je da Hrvatska kupuje oružje za gotovo 3,8 milijardi evra, od američkih helikoptera "blek houk" do novog, softiciranog naoružanja, pa će se javiti i problem popunjavanja jedinica kopnene vojske.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading