"MORAO JE BITI UKLONJEN" Otkriveni detalji smrti šefa Vagnera, svi tragovi vode do OVOG čoveka (VIDEO)
Foto: Tanjug/Tanjug

Smrt ruskog pobunjenika i šefa plaćeničke Vagner grupe, Jevgenija Prigožina, u avionskoj nesreći zapravo je bio atentat koji je organizovao Nikolaj Patrušev, blizak prijatelj ruskog predsednika, Vladimira Putina, i sekretar Saveta bezbednosti Rusije, objavio je Volstrit žurnal, pozivajući se na izvore.

Patrušev je već decenijama jedan od najodanijih ljudi Vladimira Putina, koji se često nalazi na meti kritika zapadnih zemalja.

Zvaničnici zapadnih obaveštajnih službi i bivši ruski obaveštajac rekli su za Volstrit žurnal da je smrt šefa Vagner grupe u avgustu prouzrokovana i odobrena od strane Patruševa.

Prigožin, koji je ove godine predvodio kratkotrajnu pobunu protiv ruskog Ministarstva odbrane, poginuo je nakon što se njegov poslovni avion srušio u nesreći u blizini Moskve. Putin je tada sugerisao da je u avionu detonirana ručna bomba.

Patrušev je u avgustu dao naređenja svom pomoćniku da osmisli operaciju kojom bi se eliminisao Prigožin.

Mala bomba je stavljena pod krilo aviona tokom kašnjenja kada su inspektori pregledali letelicu, rekli su zapadni obaveštajni zvaničnici za Volstrit Žurnal.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je agenciji Rojters da neće komentarisati ovu priču.

- U poslednje vreme, nažalost, Volstrit žurnal voli da proizvodi fikciju - rekao je on.

Patrušev je, kao i Putin, bio špijun u obaveštajnoj agenciji KGB. Kasnije je postao šef reformisane agencije FSB. On je sada sekretar Saveta bezbednosti Rusije i neki ga smatraju čovekom koji bi zamenio Putina u slučaju da mu se bilo šta dogodi.

Volstrit Žurnal je Patruševa opisao kao "najstarijeg Putinovog saveznika i poverenika". On je, navode, do srži lojalan Putinu i povezan sa ubistvima onih koji su pretili Putinovoj moći.

Patrušev, navodi se u izveštaju, uglavnom ostaje neprimetan tokom javnih događaja i često je figura u pozadini. Ali on zapravo ima ogromnu moć.

On je Putinu od leta 2022. govorio da Prigožin predstavlja pretnju, jer mu je Vagner grupa dala previše političke i vojne moći, navodi se u izveštaju.

Putin je ignorisao ta upozorenja sve dok Prigožin nije pozvao Putina u oktobru 2022. da se požali da nema dovoljno opreme, rekao je bivši ruski obaveštajac.

Prigožinov odnos sa Putinom i ruskom vojskom se pogoršao. U junu je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da borci u grupama kao što je Vagner moraju da potpišu zvanične vojne ugovore, što je izazvalo gnev Prigožina.

U svojoj pobuni, Vagner grupa je zauzela ruski vojni štab u gradu Rostovu na Donu i krenula u marš prema Moskvi, obarajući ruske avione i helikoptere.

Ustanak je okončan pre nego što je stigao do Moskve, sa mirovnim sporazumom koji je podrazumevao da Prigožin ode iz Rusije i ode u susednu Belorusiju, kod ruskog saveznika Aleksandra Lukašenka.

Patrušev je osmislio taj dogovor, koji je takođe omogućio njegovim ljudima da idu za Prigožinom u Belorusiju.

Prigožinova smrt je odmah ocenjena kao sumnjiva, jer se dogodila dva meseca nakon što su Prigožin i Vagner grupa počeli svoju pobunu. Ali, Rusija je negirala bilo kakvu umešanost.

Nekoliko sati nakon nesreće, Evropljanin koji je učestvovao u prikupljanju obaveštajnih podataka i imao komunikaciju sa Kremljom, upitao je jednog od ruskih zvaničnika šta se dogodilo, navodi Volstrit žurnal.

Zvaničnik je rekao: "Morao je biti uklonjen."

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading