Gafovi predsednika SAD
Foto: AP/Andrew Harnik (STF)

"Foks njuz" je naveo da je šef Bele kuće zaprepastio učesnike godišnje svečane večere Lige glasača za očuvanje životne sredine (League of Conservation Voters), održane u Vašingtonu, pošto je pred njima najavio izgradnju pruge preko okeana.

- Mi planiramo da izgradimo prugu od Pacifika pa sve dalje preko Indijskog okeana - kazao je Bajden, očigledno misleći na prugu koja bi išla celom širinom SAD od pacifičke do atlantske obale.

Ovaj njegov najnoviji gaf odmah je postao hit na internetu.

Podsetimo se još nekih njegovih gafova u poslednje vreme

Jedan od njih jeste kada je ruskog predsednika Putina nazvao Klutin u novom urnebesnom obraćanju javnosti. Bajden je pogrešno izgovorio ime predsednika Rusije, nazvavši ga "predsednikom Klutinom". Iako se brzo ispravio, medijima, a ni gledaocima koji su brže-bolje požurili da se šale na društvenim mrežama, to nije promaklo.

Pored toga, pomešao je i termine eskalacija i vakcinacija.

- SAD ne žele da pokrenu ciklus vakcina... eskalacija i konflikata s Rusijom - rekao je Bajden.

Premda lapsusi i gafovi nisu karakteristični samo za njega, sam Bajden je svojevremeno za sebe rekao da je "mašina gafova".

Podsetimo, kada se američki predsednik obratio povodom sankcija koje su SAD uvele Rusiji, kako je naveo, on se nadao da će imati sastanak sa ruskim predsednikom negde u Evropi. Podsetio je i na značajnu odgovornost Rusije i SAD kao dve supersile u sferi globalne bezbednosti.

Dok je govorio o filibasteru (pravu na neograničenu raspravu) izgubio je tok misli, pa je rekao da je u Senat došao pre 120 godina. Zatim, potpredsednicu Kamalu Haris nazvao je predsednicom.

Slike sa prve konferencije za medije Džoa Bajdena, otkako je postao predsednik SAD, pokazale su da je lider koristio i tzv. puškice. Međutim, i pored pomoći pravio je greške. Bajden je viđen kako drži jedan list na kojem su portreti novinara koje je pozvao na konferencije za štampu, a koji su označeni brojevima.

Iako je pred sobom imao podatak da su SAD na 13. mestu po razvoju infrastrukture, on je najpre rekao da su SAD zauzele 85. mesto na svetu. Ipak, događaj koji je privukao najviše pažnje odigrao se kada se tri puta spotakao pri ulasku u predsednički avion.

Bajden je dodao još jedan gaf na svoju već podugačku listu blamova kada nije znao koja je zemlja u pitanju, to jest, kada je pomešao dve korejske države.

Govoreći na ceremoniji dodele diploma Pomorske akademije u Anapolisu u Merilendu, razgovarao je o važnosti saradnje SAD sa saveznicima zarad globalne bezbednosti. Kao primer takve saradnje naveo je sankcije koje su pojedine zemlje uvele Moskvi zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

- Da li je neko mislio da kada sam pozvao na sankcije Rusiji, pored NATO-a, da će Australija, Japan, Severna Koreja, i još neke od zemalja ASEAN-a (Asocijacije nacija jugoistočne Azije) ustati i podržati te sankcije? - upitao je američki lider.

Međutim, Severna Koreja, koja je i sama pod velikim sankcijama od strane Vašingtona, zapravo je bila jedna od pet zemalja koje su glasale protiv rezolucije UN kojom se osuđuje ruska vojna ofanziva u Ukrajini. Pjongjang je čak optužio "hegemonističku politiku" SAD. Predsednik Bajden je očigledno mislio na Južnu Koreju, a ne na Severnu.

U međuvremenu, Rusija i Kina su iskoristile svoje veto da blokiraju rezoluciju Saveta bezbednosti UN, čiji je cilj jačanje međunarodnih sankcija Severnoj Koreji. Ove zemlje nisu stavile veto ni na jedan od prethodnih paketa sankcija Severnoj Koreji koji se primenjuju od 2006.

Ostaje nam samo da strpljivo sačekamo najnoviji blam američkog predsednika.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Baja

08.01.2024 07:01

Simpatično, važno da se na kraju uvek seti. Mogao bi on još jedan mandat, kao Regan kad mu dve godine nisu dozvoljavali da govori javno... Kad još nije bilo interneta, dobra stara vremena.