Prag
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Deo studenata i profesora tog univerziteta u češkoj prestonici Pragu krio se na krovu zgrade. Na fotografiji objavljenoj na društvenoj mreži X (bivši Tviter) vidi se grupa od deset osoba koji pogrbljeni čuče na simsu, drže se za spoljni zid zgrade nekoliko spratova iznad zemlje i pokušavaju da kroz prozor vide šta se događa iznad.

Češki list Blesk danas je objavio priču o ljudima koji "nisu imali gde da pobegnu, pa su se našli u klopci".

Navodi se da je četvrti sprat postao slepa ulica. Tamo je ubica David Kozak (24) počinio najveći užas. Blesk piše da prva tri sprata zgrade imaju hodnik kvadratnog oblika i veliko središnje stepenište, ali da je četvrti spat skoro neprohodan. Osim korišćenjem dva lifta, ali su oni naravno bili onesposobljeni iz strateških razloga. Jedini put vodio je stepenicama, ali njih je koristio ubica.

 

 

Studentima i profesorima verovatno su ostale samo dve mogućnosti da spasu svoje živote. Da se zabarikadiraju u učionicama ili u toaletu ili da pobegnu kroz prozor na galeriju na visinu od 20 metara od tla. Nažalost, nisu svi uspeli. Jedna od njih je i direktorka Instituta za muzikologiju, čije se ime prvo našlo na spisku žrtava. Muzikologija se predaje u učionicama na početku hodnika na četvrtom spratu.

- Jedan student je prekinuo rekavši mi da mu je prijateljica napisala da je zaključana u toaletu na 4. spratu. Istrčali smo iz učionice, hteli smo na sprat, ali nas je zaustavila gomila studenata koji su plakali i vikali da se gore puca. Zato smo se zatvorili u jednu sobu i zabarikadirali. Nakon nekih sat i po kasnije policija nas je izvela - rekla je za Radiožurnal vanredna profesorka Danijela Tinkova, koja je držaćla predavanje iz istorije na drugom spratu.

Dva sprata više napadač je sprovodio svoj zločinački plan. Provalio je i u učionicu 423 koja se nalazi na kraju hodnika na 4. spratu. Do nje su samo toaleti, dalje se ne može.

U njoj je profesorka A.M. držala predavanje iz Uvoda u lingvistiku znakovnih jezika.

- Za razliku od drugih ona je imala "sreće". Napadač ju je pogodio više puta, ali je preživela. Brojne njene kolege i studenti nisu bili te sreće - objavio je njen zet na društvenim mrežama.

Za Radiožurnal izjavu je dao upravo jedna od studenatkinja koja se našla na fotografiji.

- Čuli smo neobične pucnje. Mislili smo da se neko zeza po hodniku, ali onda je neko počeo da puca kroz vrata. Sakrili smo se iza klupa - opisala je stravičnu situaciju studentkinja koja je povredila ruku, ali je preživela.

- Bili smo na četvrtom spratu i imali smo sreće što je iza naše učionice bio krov. Popeli smo se iza njega i otpuzali na usku galeriju. Ispod nas je bio balkon. Tu smo čekali dosta dugo, ali onda smo ga čuli da nam se približio, pa smo skočili na balkon. Razbili smo prozor i pobegli kroz unutrašnjost. Prijatelji su zadobili prelome i ogrebotine. Ali neko je s te izbočine pao na zemlju - ispričala je ona.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading