amerika
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na taj način Grejem je odgovorio na članak "En-Bi-SI njuza", u kojem se navodi da je kineski predsednik Si Đinping rekao američkom predsedniku Džozefu Bajdenu tokom samita APEK-a u novembru, da je "Kina posvećena mirnom ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom".

Prema rečima senatora, vest je, na način na koji je predstavljena, "više nego uznemirujuća".

- Radiću sa demokratskim i republikanskim senatorima na dve stvari: prvo, da stvorim snažnu dodatnu zaštitu za Tajvan, a drugo, da pripremimo nacrt paklenih sankcija koje će se uvesti Kini ako preduzme akciju da zauzme Tajvan - naveo je Grejem koji veruje da postoji snažna dvostranačka podrška da se suprotstavi Kini.

Ranije je portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da se SAD pridržavaju principa "jedne Kine" i da ne podržavaju nezavisnost Tajvana.

Kirbi je doda da je predsednik Kine "otvoreno i jasno" govorio o želji za ponovnim ujedinjenjem, napomenuvši da to "nije nešto novo".

Kina je više puta pozivala SAD da poštuju princip "jedne Kine", da prestanu da šalju oružje na Tajvan i podrže mirno ponovno ujedinjenje ostrva sa kopnom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading