Rusija
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko (STF)

Odnosi između Rusije i Kine dostigli su najviši nivo u istoriji i uspešno se razvijaju u mnogim oblastima, rekao je predsednik Vladimir Putin, ističući da partnerstvo ne nastoji da podriva druge zemlje.

Ruski lider je pohvalio odnos dve sile, opisujući ih kao „neviđeno dobar“ i „jedan od glavnih stubova globalne stabilnosti“. On je naveo da zemlje NATO-a pokušavaju da prošire svoj domet u Aziji, regionu za koji je rekao da po svim pravima ne bi trebalo da bude u fokusu Alijanse.

- To se zove Severnoatlantski blok. Kakve to veze ima sa Azijom? Ali ne, oni se tamo petljaju, insceniraju provokativne radnje i eskaliraju tenzije - istakao je Putin.

Naglasio je da se Rusija i Kina ne bave takvim ponašanjem. Dok dve zemlje sarađuju u ekonomskoj, humanitarnoj i vojnoj sferi, njihovo „prijateljstvo nije usmereno protiv trećih zemalja“.

- Ono je u našu korist, ali ne protiv bilo koga - dodao je on.

Istovremeno je ukazao na procvat trgovinskih veza Moskve i Pekinga, rekavši da očekuje da će promet porasti za 30 odsto ove godine i dostići 220-230 milijardi dolara.

- Razvijamo odnose u infrastrukturi, gradimo mostove i puteve, sarađujemo u oblasti visoke tehnologije - poručio je Putin.

Rusija i Kina održavaju bliske veze nekoliko decenija, a početkom februara 2022. saopštile su da „prijateljstvo između dve države nema granica, da ne postoje ’zabranjene’ oblasti saradnje“. Od tada se Peking uzdržavao od osude Moskve zbog vojne operacije u Ukrajini i od pridruživanja sankcijama Zapada.

U martu je kineski lider Si Đinping boravio u poseti Moskvi koja je kulminirala potpisivanjem paketa dokumenata o ekonomskoj saradnji. U oktobru je Putin otputovao na Forum Pojas i put u Pekingu, gde je sa svojim kineskim kolegom razgovarao jedan na jedan o brojnim „osetljivim pitanjima“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading