putin
Foto: Shutterstock

Železnice Rusije koriste se danas više nego bilo koje druge na svetu, Rusija u tome zauzima prvo mesto na planeti, i država će raditi na tome da one budu brže, bolje, udobnije i da ih ima sve više, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa železničarima.

Prema njegovim rečima, 87 odsto prevoza robe po Rusiji vrši se putem železnica, a ova vrsta saobraćaja odgovorna je i za trećinu putničkog transporta po celoj zemlji. 

- Značaj železničkog saobraćaja posebno je važan i za neometani transport vojne robe ruskoj vojsci na frontu, ali i za prevoz robe koja se isporučuje preduzećima iz sektora odbrane - dodao je on.

Putin je pojasnio da su upravo ruske železnice i drugi prevoznici imali veliki udeo u tome što su uspeli da se reorganizuju usled velikog sankcionog pritiska Zapada.

- Stabilnim tempom raste i putnički saobraćaj na Krim, a država radi i na uspostavljanju železničkog saobraćaja u novim regionima i njegovom povezivanju sa već postojećim železnicama. U pitanju su takozvani brzi vozovi, koji će ići i do Luganska i Donjecka, a jedan od prvih projekata u toj oblasti biće izgradnja brze železnice između Moskve i Sankt Peterburga.
Sledeće godine gradiće se nove železnice, koje će olakšati prevoz robe preko čitavog evroazijskog prostora, dok će se postojeće železnice modernizovati - otkrio je ruski lider.

Radiće se i na razvoju koridora "Sever-Jug", železnicama u Sibiru i onim na Dalekom istoku. Ovi projekti će, kako je objasnio, dovesti do još većeg razvoja različitih ekonomskih grana Rusije.

Naglasio je da će brzi vozovi u budućnosti prolaziti kroz toliko veliki deo Rusije, da će njima imati pristup oko 111 milioni građana, što je 80 odsto stanovnika čitave Rusije.

- Predstojeća decenija biće decenija tokom koje će se mnogo graditi. To će biti decenija velikih projekata, uključujući i železničkih. Radi se o projektima koji će biti značajni ne samo za Rusiju, već i za celu Evroaziju - naveo je on.

Govoreći o modernizaciji ruskog železničkog sektora, napomenuo je da se već danas oko tri četvrtine karata kupuje onlajn, što je toliko smanjilo redove na kasi da ih gotovo više i nema.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading