SVI SU SE OVOGA PLAŠILI Putin uključio u flotu nove, supermoćne podmornice
Tanjug Kirill Kudryavtsev

To je bio svečni i simbolični čin uvođenja tih savremenih strateških podmornica u sastav Ratne mornarice zemlje.

Ruski lider nije otkrio u koju ratnu flotu će biti uključene, ali je naglasio da će krstariti svetskim okeanima. Iz toga je već izvučen zaključak da će biti u sastavu ruske Tihookeanske ratne flote.

Putin je najavio je da će uskoro biti završeno testiranje i tri podvodna raketonosca klase "Borej-A".

Otkrio je da Rusija trenutno gradi i 5 podmornica klase Jasenj-M, a da je pri kraju izgradnja nuklearne podmornice-krstarice "Arhangelsk".

Moskovski vojni ekspert, kapetan prvog ranga Vasilij Dandikin, koji je ovako objasnio značaj ovoga što se dogodilo u Severodvinsku:

- "Imperator Aleksandar Treći" je četvrta generacija raketnih podmornica na atomskii pogon klase Borej-A. Baza će joj biti u Viljučinsku na Kamčatki, gde će se sa njenim dolaskom konačno pojaviti cela grupacija podmornica četvrte generacije, što je veoma važno. Te podmornice su tehnološki, a i po dubini ronjenja u prednosti nad svim drugim atomskim submarinama.

"Imperator Aleksandar Treći" nosi 16 raketa Bulava na čvrsto gorivo sa više bojevih glava koje mogu manevrisati.

- "Krasnojarsk" je serijska podmornica projekta Jasenj-M koja može da štiti strateške submarine poput "Imperatora Aleksandar Trećeg" jer je u stanju da se, ne samo krstarećim raketama, bori protiv grupa američkih brodova oko nosača aviona. Sada će nositi rakete Oniks i Kalibar, a u bliskoj budućnosti i hipersonične Cirkone.

Funkcioner Državne dume Aleksandar Spiridonov naglašava da su "Aleksandar Treći" i "Krasnojarsk" vrhunac naučno-tehnološkog napretka i da se ruski narod s pravom može njima ponositi.

Sredinom septembra je ministar odbrane RF Sergej Šojgu rekao da će do kraja 2023. godine ruska mornarica dobiti 12 ratnih brodova i podmornica.

Apostrofirao je samo fregatu "Admiral Golovko".

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading