"MORAĆEMO DA VODIMO RAT" Nemačka u panici od Putinovog napada: "Nemamo alternativu, branićemo se"
Foto: Alo!

Prošle su skoro dve godine otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Tokom proteklih nekoliko nedelja, ruske trupe su pokrenule veliku ofanzivu usmerenu na Avdijevku, grad u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka koji Moskva takođe smatra svojom teritorijom.

To je usledilo posle velike ukrajinske kontraofanzive tokom leta i jeseni. Kijev je povratio deo teritorije, ali nije uspeo u svom širem cilju da se probije do Crnog mora, da preseče ruski kopneni most ka Krimu, koji je ruski predsednik Vladimir Putin anektirao 2014.

Nemačka je snažan saveznik Ukrajine u njenom tekućem ratu sa Rusijom. Ministarstvo odbrane zemlje objavilo je u oktobru novi paket podrške Kijevu koji vredi oko 1,1 milijardu dolara za oružje, vozila i protivvazdušnu odbranu.

U intervjuu za "Frankfurter Algemajne Zontagcajtung", Brojer, čija je zvanična titula general inspektor Bundesvera (oružanih snaga Nemačke), rekao je da je zabrinut zbog toga kako se Rusija „u ovom trenutku ponovo naoružava“.

Brojer je dodao da će Nemačka morati da se navikne na mogućnost „da ćemo jednog dana možda morati da vodimo odbrambeni rat“.

Brojer je takođe upitan da li će nemačka vojska moći da se nosi sa eventualnim ruskim napadom na NATO, čiji je Nemačka deo, nakon mogućeg okončanja rusko-ukrajinskog rata.

- Da. Tačka. Nemamo alternativu. Možemo da se branimo i branićemo se – rekao je Brojer.

Međutim, Brojer je priznao da nemačka vojska ima nedostatke kada je u pitanju nacionalna i saveznička odbrana nakon što se godinama fokusirala na upravljanje međunarodnim krizama.

- Sada vidimo Bundesver koji još nisu dovoljno opremljen za to - rekao je on, dodajući da postoje „strukture koje čine brze i ciljane odluke gotovo nemogućim“.

U oktobru je propagandista ruske državne televizije Vladimir Solovjov u svojoj emisiji zapretio da će Nemačka na kraju postojati „pod ruskom zastavom“.

Solovjov je kritikovao Nemačku zbog povećanja količine zaliha i oružja koju šalje Ukrajini i rekao: - Tako da nemamo drugu opciju. Završićemo, zauzećemo Berlin još jednom, i ovog puta nećemo otići.

Raste strah u Nemačkoj i Poljskoj

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Jacek Severa rekao je ranije ovog meseca da će zemlje istočnog krila NATO-a za tri godine ući u direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom i da zbog toga zapadne vojna alijansa mora da usvoji "trogodišnji plan priprema za konfrontaciju".

Nemački savet za spoljne odnose smatra da "zapadne zemlje imaju na raspolaganju pet do devet godina da se pripreme za odbijanje ruske agresije".

Pri tome se ne objašnjava zašto bi Rusija vršila agresiju ne zemlje NATO-a.Kako prenose "Fakti", nemački savet navodi da je NATO u nepovoljnom položaju, jer je Rusija svoju ekonomiju već prevela na vojne koloseke i stiče borbeno iskustvo, a SAD i njihovi evropski saveznici značajno zaostaju u nizu oblasti.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus početkom novembra podneo je izveštaj o "spremnosti za rat sa Ruskom Federacijom".

Njegov glavni zaključak je da je sukob sa Rusijom neizbežan u roku od pet do deset godina.

- Posle skoro dve godine rata u Ukrajini, ruski vojni potencijal je veći nego što izgleda. Ruska vojska će biti u potpunosti opremljena, a već je stekla veliko borbeno iskustvo. Ruska borbena moć ubrzo će premašiti potencijal NATO za odvraćanje u slučaju konvencionalnog rata u Evropi - tvrdi Pistorijus.

Nemački tv kanal "ZDF" ocenjuje da NATO neće moći da zaustavi ruske trupe u slučaju vojnog napada.

"Ako Rusija odluči da krene u ofanzivu, NATO će morati da je zaustavi na granici, ali za to trenutno nije sposoban", tvrdi TV mreža.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading