more
Foto: Printscreen/Instagram

Naučnici su iz litica jurske obale Dorseta iskopali lobanju ogromnog morskog čudovišta - pliosaura, morskog reptila koji je terorisao okeane pre otprilike 150 miliona godina, prenosi Index.hr.

Ova lobanja, duga 2 metra, jedna je od najcelovitijih primeraka te vrste ikada otkrivenih te je stručnjacima pružila bolji uvid u način života ovog drevnog grabljivca. - To je jedan od najboljih fosila na kojima sam ikada radio. Jedinstveno je to što je kompletan - rekao je za BBC lokalni paleontolog Stive Ečes. 

 

 

- Donja čeljust i gornja lobanja su spojene, kao što je bilo i za života pliosaura. Sumnjam da na svetu postoji primerak fosila s ovakvim detaljima. A čak i da postoji, obično nedostaje neki deo. Na ovom fosilu je sačuvana svaka kost - dodao je.

Lobanja je veća od većine ljudi

Lobanja je veća od većine ljudi, a na njoj je ostalo 130 zuba. Prednji su dugi i oštri poput žileta. Sam pliosaur je bio dugačak između 10 i 12 metara. Imao je četiri snažna uda nalik perajama pomoću kojih se mogao kretati velikim brzinama kroz okean. 

- Ova životinja je bila toliko masivna da je mogla uloviti sve na šta je naišla. Bila je poput podvodnog T. Reksa - rekao je paleontolog Andre Rove sa Univerziteta Bristol. Pliosaur je mogao pojesti i razne velike životinje ili čak i druge pliosaure. 

 

 

Treće oko

Njuška fosila je prošarana malim rupicama u kojima su se možda nalazile žlezde koje su mu pomagale registrovati promenu u pritisku vode koje stvara potencijalni plen. A na glavi mu je rupa u kojoj se nalazilo parijetalno, ili treće oko kakvo danas imaju neki gušteri, žabe i ribe. 

Radi se o oku koje reaguje na svetlost i koje je verovatno služilo pliosauru pri lovu na druge životinje, posebno kada je izranjao iz dubokih, mutnih voda. Ečes je uveren da se u liticama skriva ostatak morskog "čudovišta".

- Kladim se da je tako. Ovaj deo litice brzo erodira. Neće proći dugo pre nego što osvane ostatak pliosaura. To je prilika koja se pruža jednom u životu - rekao je. 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading