Zatvor
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

- Ironično, ovaj zatvor mi daje osećaj slobode - rekla je Park Hje-ri, 28-godišnja kancelarijska radnica koja je platila 90 američkih dolara da bi se zatvorila u lažni zatvor u Hongčeonu, na severoistoku Južne Koreje.

Od otvaranja 2013. objekat „Inside me“ ugostio je mnogo ljudi, uglavnom radnika i studenata koji su spremni da provedu 24 sata u samici kako bi pobegli od zahtevnog posla i akademske kulture Južne Koreje.

- Bio sam previše zauzet. Ne bi trebalo da budem ovde trenutno, s obzirom na posao koji treba da radim, ali sam odlučio da zastanem i porazmislim o životu - kazao je Perk sedeći u ćeliji od 4,9 kvadratnih metara.

Uz pravila koja zabranjuju svaku vrstu komunikacije, mobilne telefone, satove, pa čak i ogledala u ćelijama, gosti su rekli da im samoća omogućava da se bolje koncentrišu nego kada bi se odmarali kod kuće ili otišli ​​na odmor.

Gostima je na raspolaganju boravak u trajanju od 24 ili 48 sati u sobičku veličine pet kvadrata u kojem nema mesta ni za krevet. Spava se na prostirci na podu, a jedina pogodnost u kojoj možete uživati je neometeni pristup wc šolji i lavabou.

Dva puta dnevno dobija se obrok – najčešće nekakva zobena kaša, a jedina zanimacija biće vam gledanje kroz prozorčić unutar sobe.

Najčešći „zatvorenici“ studenti i radnici

Najčešći gosti zatvora „Inside me“ su studenti i radnici iz različitih komapnija koji su svakodnevno izloženi velikim nivoima stresa s kojim se inače teško nose. U lažnom zatvoru oslobađaju se tog stresa i pronalaze privremenu utehu u tišini i izolaciji.

Od 2012. južnokorejska vlada je smanjila radno vreme na 52 sata nedeljno sa prethodnih 68, međutim ova politika je izazvala neke kritike i od poslodavaca i od zaposlenih koji kažu da su njeni standardi nejasni.

U društvu visoke konkurencije, više od 12.000 Južnokorejaca izvršilo je samoubistvo prošle godine, prema korejskoj statističkoj informativnoj službi. Stopa samoubistava u Južnoj Koreji bila je druga najveća u OECD-u 2016. skoro dvostruko više od stope u SAD i više nego trostruko nego u Britaniji.

Suosnivač Noh Ji-Hiang je istakla da je deo inspiracije za lažni zatvor bila primedba njenog muža, lokalnog tužioca koji je često radio 100 sati nedeljno.

- Moj muž je rekao da bi radije otišao u samicu na nedelju dana da se odmori - zaključila je ona.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading