Peru
Foto: AP/Martin Mejia (STF)

Najviši sud u zemlji presudio je u korist pomilovanja Fuhimorija na humanitarnoj osnovi, uprkos protivljenju Interameričkog suda za ljudska prava, koji je tražio od Perua da zaustavi pomilovanje dok ne budu postojali "svi neophodni elementi" da se odredi da li su dostignuti kriterijumi za oslobađanje.

Pristalice Fuhimorija veruju da je bivši predsednik spasio zemlju od terorizma i ekonomskog kolapsa, dok kritičari tvrde da je zloupotrebio demokratiju i počinio zločine tokom borbe njegove vlade protiv gerile "Sijajući put".

Peru

Martin Mejia (STF)

 

Alberto Fuhimori je 2009. godine osuđen zbog naređivanja masakra 25 ljudi 1991. i 1992. i prvo pomilovanje je dobio 2017. od tadašnjeg predsednika Pedra Pabla Kučinskog. To pomilovanje je više puta bilo poništeno ili suspendovano zbog protesta porodica žrtava i Interameričkog suda za ljudska prava.

BONUS VIDEO

@alo_portal Zakuvavanje - Ministar Mihailo Jovanović pokazao koliko je dobar kuvar! #alo #alonovine #alodnevnenovine #mihailojovanovic #kuvanje #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading