Rat u Izraelu 2023
Foto: AP/Foto:AP

Odbrambene snage Izraela nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze i tvrde da napreduju u gradu Kan Junisu.

Pratite najnovije vesti sa fronta

Amerikanci lupili veto u SB UN

Rat se nastavlja, neće biti prekida vatre u Gazi

Hezbolah napada na libansko-izraelskoj granici (VIDEO)

Hezbolah je objavio novi video u kom su zabeleženi napadi na lokacije koje pripadaju izraelskoj vojsci na libansko-izraelskoj granici

 

 

Izraelska vojska objavila je snimak borbenih aktivnosti svojih oklopnih jedinica u Pojasu Gaze (VIDEO)

 

 

Sirene za opasnost u Tel Avivu i centralnom Izraelu

U Tel Avivu i gradovima u centralnom delu Izraela oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost, preneo je Tajms of Izrael.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" presreće rakete koje su, verovatno, ispaljene iz Pojasa Gaze.

 

 

SAD: Protivimo se prekidu vatre, zalažemo se za pauze u borbama kako bi se zaštitili civili

Sjedinjene Američke Države saopštile su da se protive prekidu vatre i ne podržavaju dalje delovanje Saveta bezbednosti kada je reč o sukobu između Izraela i Hamasa.

SAD i Izrael se protive prekidu vatre zbog toga što veruju da će to samo koristiti Hamasu, preneo je Rojters. 

Vašington podržava pauze u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra.

"Dok SAD snažno podržavaju dugotrajan mir, u kojem bi i Izraelci i Palestinci živeli u miru i sigurnosti, ne podržavamo pozive za hitan prekid vatre", rekao je u Savetu bezbednosti Robert Vud, zamenik američkog ambasadora u UN.

Dodao je da bi to samo bile klice za sledeći rat, pošto, kako je naveo, Hamas nema želju za dugotrajnim mirom.

UNRWA: Situacija u Gazi teška, ne postoje uslovi za isporuku pomoći
 

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopštila je danas da su snažno bombardovanje i nastavak vojne operacije učinili situaciju u Pojasu Gaze "očajnom", kao i da tamo ne postoje uslovi potrebni za isporuku pomoći.

- Skloništa UNRWA su prepuna. Nema dovoljno pomoći da bi se zadovoljile ogromne potrebe - navela je UNRWA na platformi X (Tviter).

Kako ističu u toj humanitarnoj organizaciji, došlo se do tačke sa koje nema povratka, a prekid borbi je imperativ ako želimo da sprečimo desetkovanje Gaze i obuzdamo prelivanje ove krize.

Direktor UNRWA Tomas Vajs izjavio je danas da je situacija u Gazi na ivici potpunog kolapsa. 

- Građanski red se urušava u Pojasu Gaze, na ulicama vlada divljaštvo, posebno kada padne mrak – neki konvoji pomoći se pljačkaju, a vozila UN-a kamenuju. Društvo je na ivici potpunog kolapsa - napisao je Vajt na platformi X (Tviter).

On kaže da uprkos užasnim uslovima, UNRWA "nastavlja da služi stanovništvu sa ograničenom pomoći koju imamo".

Savet bezbednosti UN razmatra poziv za prekid vatre

Savet bezbednosti UN trebalo bi da se sastane kasnije danas, nakon što se njegov generalni sekretar Antonio Gutereš pozvao na član 99 povelje - što niko na njegovoj funkciji nije uradio decenijama.

Članak dozvoljava generalnom sekretaru da skrene pažnju savetu na „svako pitanje koje prema njegovom mišljenju može ugroziti održavanje međunarodnog mira i bezbednosti“.

Gutereš traži „humanitarni prekid vatre" kako bi sprečio „katastrofu sa potencijalno nepovratnim implikacijama za Palestince" i ceo Bliski istok.

Skup solidarnosti sa Palestinom ispred američke ambasade u Amanu

Hiljade Jordanaca okupile su se u glavnom gradu Amanu i nekoliko gradova širom zemlje kako bi osudili izraelski rat protiv Gaze.

Jedan protest održan je u blizini američke ambasade, a demonstranti su osudili SAD zbog čvrste podrške Izraelu. Također su pozvali na bojkot američkih proizvoda i izrazili podršku palestinskom otporu.

Pozvali su i na prekid blokade Pojasa Gaze, otvaranje prelaza Rafa i ukidanje mirovnog sporazuma Jordana s Izraelom.

Izrael bombardovao najstariju i najveću džamiju u Gazi

Izraelska vojska bombardovala je najstariju i najveću džamiju u Pojasu Gaze, Veliku Omari džamiju.

Džamija je izgrađena između 5. i 7. godine nove ere.

Kuds njuz netvork objavio je fotografije razaranja džamije.

Oglasile se sirene u Tel Avivu nakon raketne paljbe iz Pojasa Gaze

U Tel Avivu i okolnim naseljima oglasile su se sirene nakon raketne paljbe iz Pojasa Gaze.

Istovremeno, alarm za infiltraciju dronova oglasio se u nekoliko gradova u Gornjoj Galileji, uključujući grad Kirijat Šmona, koji se nalazi blizu granice sa Libanom.

Sirene se takođe čuju u dva naselja u Gornjoj Galileji, Kfar Blum i Neot Mordehaj.

Hamas tvrdi da je odbio izraelsku akciju

Hamas je saopštio da je odbio akciju izraelskih specijalnih snaga u cilju spasavanja talaca u Pojasu Gaze, nanevši nekoliko vojnih žrtava, kao i da je jedan zarobljenik takođe poginuo u sukobu.

Oslobođen određeni broj pritvorenih Palestinaca

Određeni broj Palestinaca koji su uhapšeni u i oko Beit Lahije na severu Gaze oslobođen je, piše Al Džazira.

Izraelska vojska kaže da se nekoliko njih predalo, a mnogi od njih bili su u školama UN-a misleći da su one sigurna utočišta, da bi se odjednom pojavila vojska i odvela ih.

UN: Građanski poredak se ruši u Gazi

Tomas Vajt, direktor UNRWA-inih poslova u Gazi, kaže da se “građanski poredak ruši” u opkoljenoj enklavi.

- Ulice izgledaju divlje, naročito kada padne mrak - neki konvoji pomoći su opljačkani, a vozila UN-a kamenovana. Društvo je na ivici potpunog kolapsa - napisao je Vajt na Iksu.

U Gazi verovatno još 137 talaca

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da se veruje da Hamas u Gazi drži još 137 talaca.

Desetine ubijenih i povređenih u vazdušnom napadu blizu bolnice u Kan Junisu

Desetine su ubijene i povređene u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u blizini bolnice Al Amal i sedišta palestinskog Crvenog polumeseca u gradu Kan Junis na jugu Gaze, saopštila je spasilačka služba.

- Bombardovanje je dovelo do pucanja stakla i razbijanja vrata i prozora, uz paniku među 14.000 raseljenih osoba koje su se sklonile u objekte PRCS-a - naveo je Crveni polumesec na Iksu.

Raketiran jug Izraela

Četiri rakete ispaljene su iz Gaze prema južnom izraelskom gradu Sderotu, prema lokalnim vlastima.

Dve rakete presreo je izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola, dok su dve pale izvan grada. Nema izveštaja o žrtvama.

Međunarodna federacija novinara: Ove godine ubijena 94 novinara, većina u Gazi

Međunarodna federacija novinara (IFJ), vodeća svetska organizacija za odbranu prava novinara, saopštila je da su od početka godine ubijena 94 medijska radnika, većina u sukobu Izraela i Hamasa, dok je gotovo 400 njih zatvoreno.

IFJ navodi da je 68 novinara, od kojih su većina Palestinci, ubijeno izveštavajući o sukobu u Gazi, što statistički predstavlja više od jednog dnevno i 72 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva u medijima tokom ove godine.

- Rat Izraela i Hamasa je smrtonosniji za novinare od bilo kog drugog pojedinačnog sukoba od kako je IFJ počeo da vodi evidenciju 1990. godine - saopštila je grupa.

Izraelska vojska blokira kola hitne pomoći koja pokušavaju da dođu do ranjenih

U videu koji je podelila palestinska Kuds njuz netvork vide se ambulantna kola Crvenog polumeseca dok ih izraelska vojska sprečava da dođu do ranjenih u raciji u izbegličkom kampu Far'a.

UN: Situacija u Gazi dolazi do tačke bez povratka

- Dolazimo do tačke bez povratka u Gazi, gde očigledno nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava kvari našu kolektivnu savest - upozorava agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice UNRWA.

Šest Palestinaca ubijeno na Zapadnoj Obali tokom izraelske racije

Šest palestinskih civila ubijeno je u severnoj provinciji Tubas na Zapadnoj Obali tokom izraelske racije kampa Al Fara, dok su mnogi drugi povređeni, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

Prema svedočenjima očevidaca, izraelske snage pokušale su da ometaju prolaz vozilima Crvenog polumeseca, sprečavajući ih da na vreme stignu do ranjenih.

Izraelska vojska tvrdi da je pogodila mete u Siriji

Izraelska vojska objavila je da je preko noći napala “naoružanu terorističku ćeliju” u blizini okupirane Golanske visoravni.

Rekli su da su takođe pogodili nekoliko meta u Siriji reagujući na jučerašnje napade na okupiranu Golansku visoravan.

Golanska visoravan pokriva 1.200 kvadratnih kilometara sirijske teritorije koju je okupirao Izrael 1967. nakon što je zauzeo to područje u Šestodnevnom ratu. Izrael ga je pripojio 1981.

Izvedeni udari na više od 450 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (UDF) saopštila da je tokom proteklog dana izvela udare na više od 450 ciljeva palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze, dok se kopnene operacije nastavljaju. Među pogođenim lokacijama su vojne baze, osmatračnice i skladišta oružja, prenosi Tajms of Izrael.

Pomoću nekoliko dronova izraelskog vazduhoplovstva izvedeni su udari na operativce Hamasa u oblasti Kan Junis. Serija napada trajala je oko dva sata, a ubijeni su "brojni" operativci Hamasa, navodi IDF. Izraelska mornarica je takođe tokom proteklog dana izvodila udare u Gazi, koristeći navođenu municiju i granate.

Ubijen izraelski vojnik koji je držan kao talac tokom operacije spasavanja

Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, saopštilo je da je izraelski vojnik Saar Baruh (25) koji je držan kao talac, ubijen jutros u sukobu između pripadnika te palestinske militantne grupe i jedinice izraelskih specijalnih snaga koja je sprovodila operaciju spasavanja. Brigade Al-Kasam su navele da je u tom sukobu ranjen i jedan broj pripadnika izraelskih snaga uključenih u operaciju, ne navodeći tačan broj, preneo je Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu odmah odgovorile na zahtev britanske agencije za komentar. Izrael je krajem oktobra spasio jednog vojnika koga je Hamas držao u Pojasu Gaze kao taoca i saopštio da bi mogao da organizuje slične operacije da oslobodi preostale taoce, ako to bude moguće.

Program pomoći UN u Gazi više ne funkcioniše

Humanitarni program UN u Gazi "više ne funkcioniše", izjavio je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits i dodao da nema izlaza za stanovnike Gaze.

Prema njegovim rečima, nedostatak bezbednosti u Gazi odnosi se i na humanitarne operacije.

- To znači da ako planirate humanitarnu isporuku u Gazi danas, morate imati u vidu i verovatnoću da će ona biti prekinuta, da može biti napadnuta, da može biti opljačkana, da može biti zaustavljena, preusmerena - naveo je Grifits.

Pozivajući ponovo na hitan prekid vatre, istakao je da uništavanje zdravstvenog sistema u Gazi takođe znači da će bolesti postati rasprostranjenije.

ERDOGAN NIKAD BESNIJI Poslao žestoku poruku, pa spomenuo Miloševića 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanijahua „koljačem u Gazi“.

Prema njegovom mišljenju, izraelski političar bi trebalo da deli sudbinu bivšeg jugoslovenskog lidera Slobodana Miloševića , a njegovim odlaskom doći će do mira na Bliskom istoku, prenosi TASS .

„Kao što sam ranije rekao, Netanjahu je kasapin Gaze. Njemu treba suditi na isti način kao i Miloševiću u Međunarodnom krivičnom sudu“, rekao je turski lider.

Erdogan je naglasio i da Ankara pokušava, preko oko tri hiljade advokata, da pokrene proces suđenja o situaciji u Pojasu Gaze. Političar je dodao da "zaslužena kazna" treba da se odnosi ne samo na Netanjahua i njegovu pratnju, već i na političare iz drugih zemalja.

Erdogan je ranije rekao da Turska ne priznaje palestinsku grupu Hamas kao terorističku organizaciju. Prema njegovim rečima, Hamas je politički pokret, kao što je politička partija pokret koji je pobedio na izborima.

Ubijen jedan od "najistaknutijih nastavnika engleskog jezika"

U najnovijim izraelskim napadima na područja u južnoj Gazi ubijen je jedan od "najistaknutijih nastavnika engleskog jezika" u enklavi i predavač na Islamskom univerzitetu, izvestio je Al Džazirin Tarek Abu Azum.

- Refaat Alarer je ubijen u napadu na kuću u kojoj se skrivao - rekao je Abu Azum.

Počinjen masakr nad porodicom Abu Salah

Gnusni masakr počinjen od strane okupacije nad porodicom Abu Salah u školi u Alepu preko puta indonežanske bolnice u severnom pojasu Gaze.

Gnusni masakr počinjen od strane okupacije nad porodicom Abu Salah u školi u Alepu preko puta indonežanske bolnice u severnom pojasu Gaze.

Oružano krilo Hamasa je, u celosti ili delimično, uništilo 135 vojnih vozila Izraela u protekla tri dana širom Pojasa Gaze, rekao je portparol Hamasa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je Hezbolah da ne pokreću treći libanski rat sa Izraaelom, rekavši da ukoliko krenu u okršaj, da će se "Bejrut pretvoriti u Gazu".

Bela kuća je saopštila da Izrael i Hamas nisu ni blizu novog dogovora o humanitarnoj pauzi u sukobu između te dve strane.

Izrael je pristao da, na zahtev SAD, otvori prelaz Kerem Šalom samo za pregled humanitarne pomoći koja u Gazu stiže preko prelaza Rafa, saopštio je visoki američki zvaničnik.

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi pozvao je na prekid vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućila značajna humanitarna pomoć u Gazi.

Ujedinjeni Arapski Emirati zatražili su od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da glasaju o nacrtu rezolucije u kojoj se zahteva momentalno humanitarno primirje između Izraela i palestinskog militantnog Hamasa u Pojasu Gaze, rekle su neimenovane diplomate.

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi rekao je da je 17.177 Palestinaca ubijeno, a 46.000 povređeno u izraelskim udarima na palestinsku enklavu od 7. oktobra.

Organizacija "Amnesti internešnal" saopštila je da su izraelski napadi u kojima je poginuo novinar Rojtersa Isam Abdala, a ranjeno još šest novinara, 13. oktobra, verovatno bili direktni napadi na civile i da moraju da se istražuju kao ratni zločin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading