saradnja
Foto: AP/Yuri Kochetkov (POOL)

- Danas sa sigurnošću možemo reći da je saradnja u kaspijskom regionu dostigla visok nivo, ali su potrebni dodatni napori da se poboljša kvalitet petostrane interakcije i ojačaju njeni temelji na međunarodnom planu - istakao je Lavrov na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova kaspijskih zemalja.

Ruski ministar je na marginama sastanka razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhunom Bajramovim o formiranju regionalne platforme „3+3” o pitanjima Zakavkazja.

- Inicijativa Alijeva za formiranje takozvane regionalne platforme 3+3, tri južnokavkaske zemlje i njihova tri suseda, već se uobličava. Ovo je takođe obećavajući format, biće mi drago da čujem vaše ocene o daljem korake u tom pravcu - kazao je on. 

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov istakao je da je važan element dijaloga sa Moskvom pitanje regionalne bezbednosti i „postkonfliktne normalizacije” odnosa i Bakua i Jerevana.

- Mislim da ćemo danas imati priliku da prođemo kroz niz značajnih projekata – bilateralnih i regionalnih, u ekonomskoj sferi i tako dalje. Razgovaraćemo i o širim regionalnim formatima - naveo je on.

Format uključuje učešće Rusije, Irana, Jermenije, Azerbejdžana, Turske i Gruzije , ali je Tbilisi saopštio da oni ne planiraju da učestvuju u inicijativi.

Prvi sastanak grupe održan je u decembru 2021. u Moskvi, ali ne na ministarskom nivou, već na nivou zamenika ministara spoljnih poslova Ruske Federacije, Azerbejdžana, Jermenije, Turske i generalnog direktora za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Irana.

Naredni sastanak ministara spoljnih poslova u formatu 3+3 biće održan u Turskoj u prvoj polovini sledeće godine.

BONUS VIDEO

@alo_portal "SA ĐORĐOM MELONI SAM PRIČAO O VAŽNIM PITANJIMA" Vučić: Bilo je robne razmene od 4,6 milijardi evra, složili smo se da može više! #alo #alodnevnenovine #aleksandarvucic #djordjameloni #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading