Vladimir Putin
Foto: Alo/Foto: Ilustracija/A.V.

Ruske diplomate će zapadnim liderima preneti najnoviji mirovni predlog predsednika Vladimira Putina za Ukrajinu „do detalja“, rekao je novinarima u petak ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ranije istog dana, šef države je postavio uslove za mirovne pregovore sa Kijevom. Inicijativa ruskog predsednika uključuje zahtev da Kijev povuče svoje trupe sa svih bivših ukrajinskih teritorija koje su se pridružile Rusiji nakon referenduma u ​​jesen 2022. godine i odustane od planova za ulazak u NATO.

Moskva je spremna da naredi prekid vatre i počne pregovore „onog trenutka kada Ukrajina pristane na te uslove i počne povlačenje“, rekao je on Lavrovu i drugim visokim ruskim diplomatama na sastanku.

Nakon događaja, Lavrov je rekao novinarima da veruje da je svet već dobro upoznat sa predsednikovim predlogom. Moskva ne planira da objavi ponudu u zvaničnom dokumentu, rekao je ministar.

Ruski ambasadori će ipak predati tekst Putinovog govora relevantnim stranim zvaničnicima i razjasniti stav Kremlja, rekao je on.

Rusija

Sergei Savostyanov (POOL)

 

„Nećemo juriti ni za kim“, rekao je visoki diplomata Rusije i dodao da će Moskva jednostavno jasno izneti svoj stav i „pogledati reakciju“ stranih nacija.

On je naveo da njegovo ministarstvo planira da to pitanje pokrene na sastancima BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju, kao i u razgovorima sa Kinom i zemljama Latinske Amerike i Afrike.

Ministar je takođe izrazio nadu da će se o toj inicijativi razgovarati na samitu G7 u Italiji i na konferenciji o Ukrajini, čiji je domaćin Švajcarska ovog vikenda.

Na dalje pitanje novinara Pavela Zarubina da li veruje da bi najnovija mirovna inicijativa mogla da dovede do nekog smislenog dijaloga sa Zapadom, Lavrov je odgovorio da „nada poslednja umire“.

Sergej lavrov

EPA/EVGENIA NOVOZHENINA

 

„Oni koji imaju uši da čuju, neka čuju. Oni koji imaju mozak neka shvate“, rekao je ministar i dodao da se, iako „nije siguran da je sa tim organima sve u redu“ kada su zapadni političari u pitanju, ipak nada da će od toga proizaći nešto dobro.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading