Staljin
Foto: Alo/Printscreen

“Narode ruski! Junačko potomstvo hrabrih Slovena! Ti si nebrojano puta salomio zube onih lavova i tigrova, koji su se na tebe ustremili da te progutaju. Priberi se i pođi sa časnim krstom u srcu i oružjem u ruci, pa ćeš odoleti svakoj ljudskoj sili i napasti”, manifest je cara Aleksandra I koji stoji na jednoj ploči u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Iako lep, doživio je i preživio strašnu sudbinu, ali je ostao svedok velike pobožnosti i snage ruskog naroda. Izgradnja prvog hrama je trajala 44 godine, a gradila su ga četiri cara, prenosi "Mitropolija".

Komunističke vlasti su za vreme Staljina eksplozivom uništile hram, a Nikita Hruščov je posle smrti Staljina naredio da se na tom mestu izgradi gradski bazen.

U njemu je održana služba posvećena otkrivanju spomenika Gogolju, a Čajkovski je specijalno za osveštenje komponovao čuvenu uvertiru “1812”. Prvobitni hram je podignut u čast pobede ruskog naroda nad Napoleonom.

Istog dana kada je poslednji francuski vojnik napustio tlo Ruske imperije, 1812. godine car Aleksandar I je u Viljnusu potpisao ukaz o izgradnji hrama u Moskvi “u znak zahvalnosti Bogu koji je spasio Rusiju od propasti”.

Kako se dan pobede poklopio sa Božićem, glavni oltar Hrama je posvećen Roždestvu Hristovom. Pet godina kasnije je udaren kamen temeljac, i to u delu grada odakle se pruža pogled na cio grad. Međutim, kada umire car Aleksandar I, menja se plan izgradnje.

Novi car Nikolaj I je odlučio da Hram gradi na drugom mestu. Kamen temeljac je udaren 1839. godine i njegova gradnja je trajala 44 godine.

Konačno, hram je osveštan na Vaskrs 1883. godine, uz prisustvo cele carske porodice na čelu sa Aleksandrom III.

Za vreme carske Rusije Hram Hrista Spasitelja je bio glavna moskovska crkva.

Sneg u Moskvi

Youtube/Printscreen/@cgtn

 

 

Život ovog hrama je ugašen u podne 5. decembra 1931. godine. Boljševičke vlasti su mnogim crkvama prenamijenile ulogu ili ih prosto srušile, kao što je bio slučaj sa ovim hramom.

Hram Hrista Spasitelja je, po direktnom naređenju Staljina, a pod ličnom komandom poznatog političara tog doba Lazara Kaganoviča, razoren eksplozivom jer se boljševičkim vlastima učinilo da bi mesto Hrama, zbog svoje blizine Kremlju, bilo pogodna lokacija za izgradnju spomenika socijalizmu, poznat kao Palata sovjeta.

hram hrista spasitelja

YouTube/Телевизија Храм

 

 

Zanimljivo je da boljševici nisu mogli hram iz prve da sruše, pa je novo dizanje u vazduh bilo odloženo za pomenuti 5. decembar. Palata sovjeta je trebala da predstavlja pravo svetsko čudo.

Planirano je da zgrada bude visoka 415 metara, čime bi postala ne samo najviša zgrada u Moskvi, već u celom svetu. Dodatnu grandioznost i visinu trebalo je da nadogradi statua Vladimira Iljiča Lenjina na vrhu zgrade.

Ali, ona nikad nije izgrađena jer su stalno nailazili na probleme u gradnji. Konačno, izbio je i Drugi svetski rat, a nedugo po završetku istog umro je i Staljin.

Nikita Hruščov je naredio da se na mestu hrama izgradi gradski bazen.

Punih 40 godina Moskovljani su ovde dolazili na kupanje, sve dok nije doneta odluka da se Hram Hrista Spasitelja ponovo izgradi, tačno prema projektima iz XIX veka.

Hram je osveštan 2000. godine i može da primi 10.000 vernika.

Rusi su posebno ponosni na ovaj Hram, jer svedoči o njihovoj veličini i snazi.

U carskoj Rusiji, sve do Oktobarske revolucije, bilo je oko 78.000 hramova. Međutim, sovjetske vlasti su veći dio pretvorile u kasarne, zatvore, javne toalete ili magacine, a ne mali broj srušili eksplozivom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading