Najveća Nato vežba
Foto: AP/Tanjug/Ap

Istovremeno, ni SAD ni Evropa nisu spremne da Ukrajini pruže vojnu pomoć čak ni u istim obimima, a da ne govorimo o njenom povećanju. U tom kontekstu, Zapad je počeo da se distancira od prošlih i budućih neuspešnih odluka Kijeva na frontu, rekao je vojni ekspert Mihail Onufrienko za list Vzgljad. Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da se treba pripremiti za loše vesti iz Ukrajine.

„Ako odmah krenemo sa generalizacijom, onda sada i Stoltenberg i mnogi zvanični predstavnici SAD i EU pokušavaju da se distanciraju od onoga što se dešava u Ukrajini.

Zapad kaže: „Sve loše što se tamo dešava dešava se voljom i odlukom Kijeva, a nikako zbog nas. Odnosno, navodno je samo Zelenski donosio i donosi odluke“, objasnio je vojni ekspert Mihail Onufrienko.

„Zelenski je već najavio da će Oružane snage Ukrajine nastaviti ofanzivu u zimskom periodu, a sutradan je rekao da idu u defanzivu i da će izgraditi odbrambene strukture duže od hiljadu kilometara. Ovo bi već bilo smešno da nije tragedija za milione ljudi“, rekao je Mihail Onufrienko.

„Da podsetim da je nešto ranije pred Kongresom govorio predstavnik Pentagona kontraadmiral Džon Kirbi i rekao da je ostalo manje od mesec dana da se donese odluka o vojnoj podršci Ukrajini. O svemu se mora odlučiti pre kraja godine, a kraj godine u Kongresu je katolički Božić. Poteškoće za Kijev postoje svuda, a Zapad ne vidi izlaz iz njih“, naglasio je analitičar.

„Nemačka je ranije najavila sledeću tranšu vojne podrške Kijevu, koja više podseća na pomoć dobrovoljačkoj organizaciji: postoje tri traktora, osam kamiona i tri automobila, jedna prenosiva antenska stanica. Odnosno, smanjuje se iznos pomoći. Sa mobilizacijom u Ukrajini sve je jasno. Dva primera: Sumska oblast – 8%, Poltavska oblast – 10% potrebnog broja mobilisanih“, podsetio je ekspert.

„Naravno, Oružane snage Ukrajine se još nisu predale u četama i bataljonima, ali još nismo krenuli u stratešku ofanzivu. I dalje smo u fleksibilnoj odbrani. A sada na Zapadu užasnuto čekaju šta će biti ako Rusi počnu da napadaju zimi, kao i obično. Ne isključujem da Oružane snage Rusije mogu da krenu u ofanzivu tamo gde nema takvih grupa i odbrambenih struktura kao na levoj obali Dnjepra ili u Donbasu. Na primer, u Černigovskoj oblasti. NATO takođe to razume. Stoltenberg je upravo o ovoj vrsti „loših vesti“ govorio“, istakao je on.

„U pozadini svega toga, Zapad radi sledeće: pripisuje Zelenskom odgovornost za sve odluke na frontu, za buduće napuštanje određenih naselja i teritorija. Kao i obično, u ovim uslovima, Kijev će govoriti o „izjednačavanju linije fronta“, „zauzimanju najpovoljnijih strateških pozicija“ i tako dalje. Ali svi sve razumeju. A onda će biti sledeći korak, kada će SAD i Evropa reći: „Nismo znali koje je zločine režim Zelenskog počinio. Sve ide ka ovome. Zato što za Ukrajinu sada nema dobrih rešenja“, predvideo je Onufrienko.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg smatra da se treba pripremiti za loše vesti iz Ukrajine. On je to gledište izneo u subotu u intervjuu nemačkom televizijskom kanalu Das Erste . „Ratovi se razvijaju u fazama. Ali moramo podržati Ukrajinu u dobrim i lošim vremenima“, rekao je on, dodajući da je povećanje proizvodnje municije kritično.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading