"TREBA SE PRIPREMITI ZA LOŠE VESTI IZ UKRAJINE" NATO otkrio da je situacija kritična
Foto: Alo ilustracija

Odgovarajući na pitanje da li strahuje da će se situacija u Ukrajini u budućnosti pogoršati, Stoltenberg je rekao da se ratovi razvijaju postepeno.- Ali moramo podržavati Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima - rekao je on.

Prema njegovim rečima, ključno je povećanje proizvodnje municije. Istovremeno je priznao da zemlje NATO-a nisu uspele da zadovolje povećanu potražnju za njom.

Ukrajina se nalazi u „kritičnoj situaciji“, ocenio je Stoltenberg, ali nije odgovorio na pitanje kako komanda u Kijevu treba da postupi u takvoj situaciji.

- Ostaviću donošenje ovih teških operativnih odluka Ukrajincima i vojskovođama - rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je jedan od problema koji treba da se reši – rascepkanost evropske odbrambene industrije i dodao da se radi o sopstvenim interesima i radnim mestima u industriji.

Kao primer, generalni sekretar NATO-a je naveo proizvodnju municije kojoj se trenutno posvećuje posebna pažnja zbog velike potrebe Ukrajine. Prema njegovim rečima, važno je da se ne dozvoli da povećana potražnja dovede samo do poskupljenja.

Jens Stoltenberg

Boris Grdanoski (STR)

 

Govoreći o situaciji na frontu, Stoltenberg je konstatovao da u proteklih nekoliko meseci nije bilo značajnijeg pomaka. On nije želeo da prognozira dalji razvoj događaja.

- Ratovi su sami po sebi nepredvidivi. Ali znamo da što više budemo podržavali Ukrajinu, to će se rat brže završiti - zaključio je Stoltenberg.

Ranije su ministar inostranih poslova EU i ministar odbrane EU usaglasili na političkom nivou plan da se Ukrajini do marta 2024. godine isporuči milion municije. Visoki predstavnik EU je početkom novembra rekao da su zemlje EU do sada ukrajinskoj vojsci predale samo 300.000 granata. Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius je, takođe, priznao da Evropska unija neće u roku uspeti da ispuni obećanje dato Kijevu.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading