F-35
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Smatrajući da su troškovi popravke previsoki, Vazduhoplovstvo u Seulu odlučilo je da povuče avion iz svoje lokalne eskadrile.

Prema južnokorejskim vazduhoplovnim snagama, detaljna procena zajedno sa Lokid Martinom, tvorcem lovca F-35, pokazala je zastrašujuću činjenicu – skoro 300 delova lovca F-35A je pretrpelo štetu. Ovo je uključivalo integralne komponente kao što su struktura trupa, motori, sistemi upravljanja i navigacije.

Incident se dogodio 4. januara prethodne godine, pošto je borbeni avion bio u vazduhu za misiju obuke iz baze Džondžu. Orao je udario u mlaznjak u vazduhu i potom je bio usisan u levi usisnik vazduha, uzrokujući ozbiljna oštećenja hidrauličkih vodova, lanaca i druge opreme stajnog trapa, čime je stajni trap postao nefunkcionalan.

Printscreen

Printscreen

 

Zbog ovog incidenta, pilot je bio prinuđen da izvrši prinudno sletanje u bazi Seosan. Na sreću, pilot je ostao nepovređen. Međutim, ovaj događaj je rezultirao privremenim prizemljenjem svih borbenih aviona F-35A u Južnoj Koreji.

Iako je prvobitna procena ukazivala na manja oštećenja na borbenom avionu, detaljniji pregled otkrio je ozbiljnost oštećenja. Svesni visokih troškova i dugog vremenskog okvira potrebnih za popravku stelt lovca, osnovana je komisija za procenu letelice.

Printscreen

Printscreen

 

Komitet je procenio bezbednosne aspekte i na kraju odlučio da je penzionisanje stelt lovca bolja opcija od pokušaja popravke. Konačna odluka će, međutim, biti doneta nakon što dobije odobrenje od Ministarstva nacionalne odbrane Južne Koreje.

Kako je izvestila novinska agencija Jonhap, južnokorejski vojni zvaničnici procenjuju troškove popravke borbenog aviona F-35A na oko 140 milijardi vona (približno 108 miliona američkih dolara).

Kupovna cena ovih stelt lovaca 110 milijardi vona (približno 85 miliona dolara).

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading