vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/NEIL HALL

- U ovoj vrsti borbi centar gravitacije je civilno stanovništvo. A ako ih oterate u naručje neprijatelju, taktičku pobedu zamenićete strateškim porazom - upozorio je šef Pentagona.

Prema njegovim rečima, vojska izraela može da dobije bitku protiv Hamasa samo ako izraelske trupe postave glavni cilj sprečavanje pogibije civila i njihovu zaštitu u Pojasu Gaze.

Ostin je kazao da je lično podstakao izraelske lidere da izbegavaju civilne žrtve i spreče nasilje nad palestinskim naseljenicima na Zapadnoj obali.

- Nastavićemo da vršimo pritisak na Izrael da zaštiti civile i da obezbedi pouzdanu dostavu humanitarne pomoći - istakao je Ostin.

Sukob na Bliskom istoku

Palestinsko-izraelski sukob povezan je sa teritorijalnim interesima strana i ostao je izvor tenzija i borbi u regionu dugi niz decenija. Odluka UN uz aktivnu ulogu SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države - Izraela i Palestine, ali je stvorena samo izraelska.

Nova runda sukoba počela je nakon što je Izrael bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze 7. oktobra ujutru. Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u granična područja na jugu jevrejske države, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce. Vojno krilo pokreta, Brigade Al-Kasam, objavilo je operaciju poplava Al-Aksa.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage su pokrenule operaciju Gvozdeni mačevi. U roku od nekoliko dana nakon napada, IDF je preuzeo kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice Pojasa Gaze i počeo da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u enklavi. Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze: obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva. Krajem oktobra počela je kopnena faza izraelske operacije: trupe su opkolile grad Gazu, a enklava je zapravo podeljena na južni i severni deo.

Prema poslednjim podacima, broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je 16 hiljada ljudi, a više od 35 hiljada je povređeno. U Izraelu je poginulo više od 1,2 hiljade ljudi, više od pet hiljada je povređeno.

Od 24. do 30. novembra na snazi je bilo primirje između Tel Aviva i Hamasa, ali nije moglo da bude produženo. Vojska izraela je saopštila da je palestinski pokret prekršio sporazume i otvorio vatru na izraelsku teritoriju, što je dovelo do obnavljanja borbi.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading