doha
Foto: AP/Peter Dejong (STF)

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama klimatskih pregovora UN COP28 u Dubaiju, Makron je ukazao da Izrael rizikuje da bude pokretač decenijskog rata, prenosi portal BFM TV.

- Šta znači potpuno uništenje Hamasa i da li neko misli da je to moguće ? Ako misli da jeste, to znači da će rat trajati deset godina. Mislim da smo došli do tačke na kojoj će izraelske vlasti morati preciznije da definišu svoj cilj i željeno konačno stanje stvari - rekao je Makron.

Francuski predsednik je otputovao u Dohu da se sastane sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al-Tanijem, čija je vlada igrala centralnu ulogu u diplomatskim naporima da se okonča sukob Izraela i Hamasa. Međutim, Makronov petočasovni boravak u Dohi dogodio se neposredno nakon odlaska izraelskih pregovarača koji su potvrdili da je došlo do "zastoja u pregovorima" u vezi sa primirjem.

Izrael i Hamas su se uzajamno optuživali za kršenje primirja, koje je, dok je trajalo, omogućilo oslobađanje 80 izraelskih talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Makron je rekao da svi priznaju pravo Izraela da se brani, ali u okviru međunarodnog prava i poštovanja humanitarnog prava. Prema njegovim rečima, ovo pravo na odbranu ni pod kojim okolnostima ne može biti pravo da se napada i civilno stanovništvo.

- Kada imamo bezbednosni pristup gde politički očaj podstiče svu ovu ogorčenost, mi ne gradimo sopstvenu bezbednost na duži rok - upozorio je Makron, zalažući se za "legitimno pravo palestinskog naroda da ima državu".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading