Putin na svečanosti
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

U pitanju je 25.000 tona humanitarne pšenice koje je Moskva sredinom ovog meseca poslala ovoj državi kao znak dobre volje, nakon što je Rusija odlučila da se povuče iz nefunkcionalnog Sporazuma o žitu, koji je, podsetimo, pretpostavljao izvoz ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru. Žitarice su gotovo u potpunosti odlazile bogatim zemljama, a ne na afrički kontinent, kao što je to bilo predviđeno, zbog čega je Moskva stopirala sporazum.

– Somalija je od Rusije dobila preko potrebnu pošiljku pomoći od 25.000 tona (pšenice) u cilju rešavanja problema (posledica) poplava u zemlji. Pošiljka pomoći, koja je stigla u Mogadiš u četvrtak, predata je Somalijskoj agenciji za upravljanje katastrofama - javila je agencija "Sonna".

Brod koji je dovezao ruske žitarice dočekan je u Somaliji svečano. Ceremoniji je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova te zemlje, zajedno sa drugim zvaničnicima, a pošiljku somalijskoj strani zvanično je predao ruski ambasador Mihail Golovanov.

Zvaničnici su izrazili zahvalnost i pozdravili Moskvu zbog pomoći, prenose „RIA Novosti“.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin u julu je najavio da će Rusija o svom trošku poslati žitarice u nekoliko afričkih zemalja, nakon što je Sporazum o žitu prestao da bude na snazi. Na taj način, Moskva je, kao odgovoran snabdevač, želela da osigura da afričke zemlje neće zapasti u veće probleme usled nedostatka žitarica.

Ruske žitarice biće poslate u Somaliju, Mali, Zimbabve, Eritreju, Centralnoafričku Republiku i Burkinu Faso. Svaka od njih dobiće između 20 i 25 hiljada tona žitarica.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading