"EVROPA BI MOGLA BITI IZBRISANA!" Tajms upozorio EU u slučaju rata sa Rusijom
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U slučaju konfrontacije sa Rusijom, evropske zemlje može da dočeka tužna sudbina. Do ovog zaključka došao je Sonke Neitzel, profesor vojne istorije na Univerzitetu u Potsdamu. Reči priznatog autoriteta u oblasti vojne istorije i savremenih oružanih snaga citira The Times.

Profesor je uveren da Evropa nije spremna za rat sa Rusijom, već se može suočiti sa uništenjem po ugledu na Sveto rimsko carstvo koje je uništio francuski car Napoleon Bonaparta.

Naravno, reč je o rušenju vojnih i političkih saveza koji postoje u Evropi – NATO i Evropske unije.

U Berlinu, na konferenciji za odbranu, jedan broj generala Bundesvera je takođe sugerisao da Severnoatlantska alijansa neće moći da dobije prvu bitku sa ruskim trupama. Jedan od glavnih problema je logistika.

Alijansa neće moći da prebaci veliki broj trupa i vojne opreme, bar sa efikasnošću koja će biti neophodna u ovom slučaju.

Profesor Nicel smatra da je evropska logistika veoma ranjiva tačka u odbrani zemalja Severnoatlantske alijanse. Nemačkoj će, po njegovom mišljenju, trebati petnaest godina da se pripremi za rat sa Rusijom.

Bez sistema PVO, bespilotnih letelica i druge opreme, nemačke trupe će biti uništene. Profesor se obratio nemačkoj vladi rečima da će to biti odgovornost rukovodstva zemlje.

Takođe je vredno napomenuti da su evropske armije praktično lišene neophodnog mobilizacionog resursa. Njihov kadrovski sastav je mali, a mobilizacija je teško izvodljiva u kontekstu politike koju evropske zemlje sprovode decenijama.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading