vladimir putin dugme
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Kremlj je saopštio da ne očekuju posete predsednika Putina Hersonskoj oblasti, Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) ili štabovima Dnjepra i Vostoka.

Tokom svojih poseta, predsednik je čuo novosti od vojnih starešina o frontovima u Hersonu, Zaporožju i Lugansku.

Ovo je prva Putinova poseta Hersonskoj oblasti i Lugansku. Predsednik je 19. marta posetio Mariupolj u Donjeckoj oblasti, koju Rusija naziva Donjeckom Narodnom Republikom (DNR). Putin je ranije tokom dana posetio komandno mesto specijalne vojne operacije u Rostovu na Donu, gde se sastao sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rusije i visokim vojnim rukovodiocima.

Nuklearno dugme

Telegram kanal novinske kuće Pravda je prvo izvestio da je Vladimir Putin sa sobom imao oficira za specijalne komunikacije koji je držao terminal Cheget [Nuklearni kofer] sistema Kazbek [Automatizovani (kompjuterski podržan) sistem nuklearnog strateškog upravljanja borbom (CMAS) Forces], zvanični naziv za „nuklearno dugme“. To je potvrdila TV novinarka Olga u etru specijalnog izdanja „60 minuta” Skabejeva.

Oficir nije nosio uniformu ruskih oružanih snaga, možda iz skrivenih razloga.

Takođe, na snimku koji su objavili Kremlj i TV Zvezda se vidi da nije reč o tankom koferu sa oklopnim štitom, kako se veruje, već o „istim trbušastim Samsonite“.

Kada predsednik putuje, njegov verni Cheget kofer ostaje u stanju pripravnosti. Po njenom mišljenju, to je normalno, izjavila je Olga Skabeeva.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, rekao je ranije da Putin ima osnovna sredstva komunikacije, uključujući stratešku komunikaciju i sisteme kontrole nuklearnih snaga, što znači da može da održava kontakt sa svojim osobljem bez obzira gde se nalazi.

Ruski stručnjaci kažu da je moguće komunicirati i izvoditi napade bilo gde u svetu, od Hersona ili Australije ili Sibira na predsednikov rođendan, zahvaljujući raspoređivanju specijalizovane zemaljske opreme koja se lako prenosi i letovima repetitorskih aviona i kontrolnih punktova.

Predsednik je uvek okružen oficirima sa „nuklearnim koferom“. Tokom šetnje, razgovora i pregovora potrebno im je 10 sekundi da se približe vođi i otvore uređaj. Kada predsednik putuje ili boravi u kući, oni ostaju u sobama pored njegove. Putem se voze u automobilu obezbeđenja nedaleko. Kada je šef države na nekom događaju ili u avionu (ili vozu), oni su udaljeni 10-15 metara.

Šta je u nuklearnom koferu?

Iako se obično naziva „nuklearnim dugmetom“, što se odnosi na prenosivi korisnički terminal za specijalne komunikacije, nijedno crveno dugme ništa ne pokreće.

Kako su pokazale deklasifikovane fotografije „nuklearnih kofera“ lidera SSSR-a i Borisa Jeljcina, kofer sadrži uređaje i sistem za podešavanje komunikacije u hitnim slučajevima (sa bilo kog mesta i u bilo kojim uslovima), ekran za prikazivanje informacija (šta leti i gde , koje opcije odgovora postoje), dugmad za izbor opcija i crveno dugme koje zaustavlja lansiranje celog (ili dela) nuklearnog oružja. Tu su i dugmad za unos koda. Novije verzije će verovatno imati druge alate i ključeve, ali „koferi“ se čuvaju što je više moguće u tajnosti.

Svaki od tri najmoćnija ruska čoveka nosi nuklearnu aktovku: predsednik, ministar odbrane i načelnik Generalštaba. Ove aktovke se koriste za prenos tajnih kodova koji dozvoljavaju upotrebu nuklearnog oružja na komandna mesta SRF-a. Kada se kod primi sa najmanje dva terminala, dozvola se daje. Ovom metodom moguće je zaštititi se od grešaka pri upotrebi nuklearnog oružja.

U slučaju napada na Moskvu ili njene saveznike upotrebom nuklearnog oružja ili drugog oružja za masovno uništenje, ili u slučaju agresije upotrebom konvencionalnog oružja, Moskva ima pravo da upotrebi nuklearno oružje u znak odmazde. Ovo uključuje situacije u kojima je „ugrožen sam opstanak države“.

U martu 2022. godine se tvrdilo da je Vladimir Putin naredio ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu da prebace strateške snage na poseban način borbenog dežurstva zbog pretnji sa Zapada.

Predsednik Sjedinjenih Država ima sličnu torbu koja se zove „nuklearni fudbal“

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading