NATO
Foto: AP/Felipe Dana (STF)

- Imamo novu fazu rata i to je činjenica. Zima u celini je nova faza rata - rekao je on u intervjuu za Asošijeted pres u Harkovu.

Na pitanje da li je zadovoljan rezultatima kontraofanzive, Zelenski je poručio. 

- Vidi, ne predajemo se, gubimo ljude, nisam zadovoljan. Nismo dobili sve oružje koje smo želeli, ne mogu da budem zadovoljan, ali ne mogu da se žalim previše - kazao je on.

Zelenski je takođe naveo da strahuje da rat između Izraela i Hamasa preti da zaseni sukob u Ukrajini jer „ugrožava priliv zapadne vojne pomoći Kijevu“.

„Ne smemo dozvoliti da Zapad zaboravi na rat“

Prema njegovim rečima, Ukrajina nije dobila sve potrebno oružje od saveznika.

- Već sada vidimo posledice skretanja pažnje međunarodne zajednice zbog tragedije na Bliskom istoku. To samo slepci ne vide. Ne smemo dozvoliti da Zapad zaboravi na rat - objasnio je predsednik Ukrajine.

Ta promena fokusa mogla bi dovesti do manje ekonomske i vojne pomoći njegovoj zemlji, rekao je on. U pokušaju da umanje te strahove, američki i evropski zvaničnici nastavili su da posećuju Kijev od napada u Izraelu 7. oktobra.

Nedavna anketa AP-a u SAD pokazala je da skoro polovina Amerikanaca misli da se previše troši na Ukrajinu. Sve veći broj republikanaca nije za slanje veće pomoći, a nije jasno da li će i kada Kongres odobriti zahtev Bele kuće za više pomoći.

Na pitanje o tome, Zelenski je rekao da Amerikanci, pomažući Ukrajini, pomažu i sebi.

- U slučaju Ukrajine, ako otpornost danas izostane zbog nedostatka pomoći i nedostatka oružja i finansiranja, to će značiti da će Rusija najverovatnije napasti zemlje NATO-a, a onda će se američka deca mučiti - zaključio je Zelenski.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading