Zelenski
Foto: AP/Tanjug/Ap

Zelenski je rekao za AP, tokom posete Harkovu na severoistoku Ukrajine, da početak zime označava novu fazu u ratu sa Rusijom koja će uticati, ne samo na bojišta na frontu, već i na civile u gradovima i naseljima, kao i na izvoz žitarica.

Istakao je da zbog toga zaštita civilnih područja, uz održavanje odbrane na dugoj liniji fronta, predstavlja cilj za ukrajinsku vojsku tokom zime. Zelenski je priznao da ukrajinska kontraofanziva, koja je počela letos, nije dala očekivane rezultate.

On tvrdi da je to uglavnom zbog toga što Ukrajina nije dobila oružje od saveznika koje je očekivala. Zelenski je priznao da Ukrajina nije u stanju da napreduje dovoljno brzo i da postigne velike pomake, ali je rekao da to nije razlog za predaju.

Poručio je da rat Izraela i Hamasa preti da skrene pažnju sa sukoba u Ukrajini u kritičnom trenutku, ali nije precizirao da li je bilo opipljivog uticaja na oružje ili sredstva koje ukrajinska strana dobija od saveznika. Zelenski je izrazio očekivanje da će zapadni saveznici dati Ukrajini dozvole za proizvodnju i popravku njihovog oružja.

On je takođe rekao da želi jeftine kredite sa Zapada za finansiranje tih planova. Istovremeno, Zelenski je upozorio da se Rusiji ne sme dozvoliti da zaobiđe sankcije međunarodne zajednice da bi proizvodila oružje i pri tome koristila delove iz celog sveta.

Rekao je da je preneo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da se ruski predsednik Vladimir Putin plaši da Ukrajina postane vojno nezavisna.

- Ako naša proizvodnja postane moćna, veoma moćna, zavisićemo najviše od nas samih - izjavio je Zelenski.

Komentarišući anketu AP-a, koja je pokazala da gotovo polovina Amerikanaca ne odobrava nastavak pomoći Ukrajini, on je dodao da bi pobeda Rusije ugrozila stabilnost Evrope i da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na neku zemlju članicu NATO-a, primoravajući da se tamo rasporede američke trupe.

BONUS VIDEO

@alo_portal “Lepo je pričati o putevima, tačno je, oni privlače investitore, ali moramo da pričamo i o zdravlju naše dece i naših najstarijih” #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #uzice #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading