PANIKA U BRISELU UOČI SAMITA "Orban može sve da nas drži kao taoce"
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Sredinom decembra trebalo bi da bude održan samit na kome bi lideri EU trebalo da donesu istorijsku odluku o prihvatanju Ukrajine i time zapečate ključni budžetski dogovor i Kijevu daju spas od 50 milijardi evra.

Taj sastanak bi trebalo da pošalje poruku SAD da, uprkos političkoj ometanju rata na Bliskom istoku, EU ostaje u potpunosti posvećena Ukrajini.

Ali, te planove mogao bi da pokvari Viktor Orban, čovek koji održava bliske veze sa ruskim predsednikom Putinom i za koga mnogi veruju da podriva demokratiju i vladavinu prava i u Mađarskoj. On zahteva da se ceo proces zaustavi dok lideri ne pristanu na opštu reviziju podrške EU Kijevu.

Ovo je od velikog značaja za lidere EU. Iako Mađarska predstavlja samo dva odsto stanovništva EU, Orban može da drži celu Uniju kao taoca. On je najglasniji protivnik sankcija Rusiji od Putinove aneksije Krima 2014.

- Idemo prema velikoj krizi - rekao je za "Politiko" jedan zvaničnik EU pod uslovom anonimnosti.

Jedan visoki diplomat Unije je upozorio da bi ovo moglo biti jedno od najtežih Evropskih saveta. Peter Kreko, direktor Instituta za politički kapital iz Budimpešte, kaže da je Orban čekao da Evropa shvati da ne može da dobije rat u Ukrajini i da Kijev mora da napravi ustupke.

- Sada oseća da dolazi njegovo vreme jer u mnogim zemljama EU javno mnjenje pokazuje da su ljudi umorni od Ukrajine - dodaje Kreko.

Isključenje Mađarske iz političkih odluka EU?

Teoretski, postoji opcija da se Mađarska isključi iz političkih odluka EU, ali zemlje smatraju da bi to dovelo do nejedinstva i podela unutar EU. Za sada se čini da evropski lideri pokušavaju da postignu kompromis.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel otputovao je ranije ove nedelje u Budimpeštu na dvočasovnu diskusiju sa Orbanom.

Pojedine evropske diplomate tumače Orbanove pretnje kao strategiju za povećanje pritiska na Evropsku komisiju, koja zadržava 13 milijardi evra iz fondova EU za Mađarsku, zbog zabrinutosti da ta zemlja krši standarde EU o vladavini prava.

Drugi kažu da je Orban često ignorisan ili prikazivan samo kao Putinova marioneta. Sada neki lideri EU kažu da, nakon odlaska bivše njemačke kancelarke Angele Merkel i još nekih političara iz Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke, Orbana više nema ko da urazumi, pa on sada iznutra podriva EU .

"Nuklearna opcija"

Brisel bi teoretski mogao da pokrene tzv. postupak EU po članu 7 protiv Mađarske. Ovo se koristi kada se smatra da je zemlja u opasnosti od kršenja osnovnih vrednosti Unije. Neki to nazivaju “nuklearnom opcijom” jer predviđa najozbiljniju sankciju koju blok može nametnuti državi članici - suspenziju prava glasa o odlukama EU.

Međutim, u Briselu strahuju da bi pokretanje člana 7 protiv Mađarske moglo čak da izazove efekat snežne grudve i da dovede do izlaska Mađarske iz EU. Diplomate sada razmišljaju o drugim putevima.

Jedna opcija je da se 50 milijardi evra od 2024. do 2027. za Ukrajinu podeli na manje iznose na godišnjem nivou. Ali to bi poslalo loš politički signal.

"Sada više zemalja sumnja postoji li put"

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis rekao je za “Politiko” da je jasno da raste zabrinutost zbog političke podrške EU Ukrajini.

- Prvo je to bila Mađarska, a sada više zemalja sumnja postoji li put – naveo je on.

Predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk se osvrnuo na mađarske prigovore.

- Ukrajina ide u EU i sledila je sve preporuke. Želim da budem siguran da sve države članice poštuju napredak koji je Ukrajina postigla – kazao je on.

Poslednja opcija je klasična opcija EU pogurati ključne odluke o ukrajinskoj politici do početka sledeće godine. Međutim, neke diplomate smatraju da bi takvo odlaganje dovelo do govora o narušenom jedinstvu EU, ali to zapravo ne bi bio problem jer je budžet EU do marta 2024. Kupovanje vremena je, međutim, nezgodno zbog predstojećih evropskih izbora u junu sledeće godine.

"Orban igra dugu igru"

Iz Budimpešte stiže poplava napada na Brisel, a najnoviji primer je agresivna evroskeptična reklamna kampanja sa posterima na kojima je Ursula fon der Lajen pored Aleksandra Soroša, sina Džordža Soroša, sa rečenicom: “Nemojmo da igramo na melodiju koji oni zvižde”.

- Niko se ne oseća prijatno zbog onoga što se dešava u Mađarskoj. Kada Orban mnogo toga pita svoj narod, on ne pita ovo: ako je Unija toliko gora od SSSR-a, zašto je ne napusti? – pita evropski komesar za budžet Johanes Han.

Ali čini se da je Orban skloniji potkopavanju EU iznutra, a ne izlasku kao što je to uradila Velika Britanija. Sve više oseća vetar u leđa, posebno posle nedavnih izbornih rezultata u Slovačkoj i Holandiji.

- Orban igra dugu igru. Sa Vildersom, još jednim ili dva lidera krajnje desnice u Evropi i potencijalnim povratkom Trampa u SAD, on bi uskoro mogao biti manje izolovan nego što mislimo - rekao je zvaničnik EU za “Politiko”.

BONUS VIDEO

@alo_portal “Lepo je pričati o putevima, tačno je, oni privlače investitore, ali moramo da pričamo i o zdravlju naše dece i naših najstarijih” #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #uzice #fypシ #fypシ゚viral #foryou ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading