Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Izraelska vojska spremna je da nastavi borbe u Pojasu Gaze, ako se sporazum o prekidu vatre sa Hamasom ne produži za još jedan dan, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari.

Izraelske odbrambene snage kažu da je sistem Gvozdena kupola presreo "sumnjivu vazdušnu metu" koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana.

Tri osobe su ubijene, a osam je ranjeno u terorističkom napadu u Jerusalimu, saopštila je izraelska vojska. Hamasovo naoružano krilo Al Kasam preuzelo odgovornost za napad. Sukobi ispred izraelskog zatvora Ofer, ubijen Palestinac.

Otkad je Hamas počeo da oslobađa izraelske taoce, brojni snimci su počeli da privlače pažnju javnosti.

Potvrđeno je da je ubijeno više od 15.000 stanovnika Gaze, od kojih su oko 40 odsto deca. Još 6.500 je nestalo, a mnogi strahuju da su još uvek zatrpani pod ruševinama.

Kraj bloga

 

00.04Čovek se zapalio ispred kozulata

Jedan demonstrant, koji je nosio palestinsku zastavu, zapalio se danas ispred izraelskog konzulata u gradu Atlanti u saveznoj američkoj državi Džordžiji, saopštile su vlasti.

23.24 - Izrael odbio da obnovi vizu zvaničnici Ujedinjenih nacija

Izrael je obavestio Ujedinjene nacije da neće obnoviti vizu humanitarnoj koordinatorki za palestinske teritorije pri UN, Lin Hejstings, nakon tvrdnji izraelskih zvaničnika da Hejstingsova ne može da bude nepristrasna, prenosi Tajms of Izrael.

"Izraelske vlasti su nas obavestile da neće obnoviti vizu Hejstingsovoj nakon isteka roka kasnije ovog meseca", izjavio je Stefan Dižarik, potparol generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, dodavši da sekretar zadržava puno poverenje u Lin Hejstings.

Potparol nije precizirao da li će Hejstings, koja se trenutno nalazi u Jerusalimu, biti smenjena ili će nastaviti da obavlja posao s druge lokacije.

23.00 - Mediji: Primirje propalo jer je Hamas odbio da oslobodi 10 žena talaca

Primirje između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas danas je propalo nakon što je Hamas navodno odbio da oslobodi 10 ženskih talaca i umesto toga pokušao da oslobodi otete iz ''drugih kategorija'', piše Tajms of Izrael.

Hamas je tako navodno prekršio uslove sporazuma o primirju, prema kojem je ta grupa trebalo da prvo oslobodi sve žene i decu koje drži u Gazi, u zamenu da Izrael pristane na primirje od četiri dana.

Izraelske vlasti su odgovorile kako znaju da Hamas još drži otprilike 17 žena i dece i da neće razgovarati o drugim kategorijama talaca dok oni ne budu oslobođeni.

Šef Mosada Dejvid Barnea upozorio je Hamas da će izraelska vojska nastaviti sa napadima ako još jedna grupa žena i dece ne bude puštena, na šta je Hamas odgovorio ispaljivanjem rakete na Izrael oko sat vremena pre nego što je primirje trebalo da istekne u 7 sati ujutro.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je za Al Arabiju da je Izrael odgovoran što je primirje propalo, tvrdeći da je Izrael pokušavao da uključi žene vojnike na listu talaca za koje je želeo da budu oslobođeni i da je odbio sve druge predloge Hamasa.

22.59"Hamas je prekršio dogovor"

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da Hamas verovatno drži još izraelskih žena i dece kao taoce.

21.30 - Indentifikovana tela šestoro izraelskih talaca

Izraelske snage su identifikovale telo jednog taoca koji su zaplenili Hamasovi naoružani napadači 7. oktobra i potvrdile da su još četiri poginula, saopštio je IDF, dok su borbe u Pojasu Gaze nastavljene posle jednonedeljne pauze.

Ofira Carfatija, jednog od ljudi zatočenih na muzipčkom festivalu nedaleko od Gaze, nedavno su pronašle izraelske snage i identifikovali ga ranije ove nedelje, navodi se u saopštenju vojske.

Pored toga, glavni vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da su porodice talaca Elijahua Margalita, Maje Goren, Ronen Engel i Arije Zalmanoviča obaveštene o njihovoj smrti, na osnovu pouzdanih obaveštajnih podataka“.

Grupa koja predstavlja porodice talaca takođe je rekla da je tonski inženjer na festivalu, Gaj Iluz umro u zatočeništvu.

Ukupno, oko 240 talaca je zarobljeno tokom napada 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i stranaca, prema izraelskim vlastima.

Tokom sedmodnevne pauze, koja je završena u petak ujutro, vlasti su saopštile da je 110 talaca - 86 Izraelaca i 24 stranca - oslobođeno u zamenu za palestinske zatvorenike, dok su tela dva taoca izvukli izraelski vojnici.

20.48Blinken: SAD fokusirane i na plan za "dan posle sukoba" u Pojasu Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da su SAD, pored razgovora o aktuelnom ratu Izraela i Hamasa, fokusirane i na planiranje za "dan posle sukoba" u Pojasu Gaze i da je o tome razgovarao sa arapskim kolegama danas u Dubaiju.

Blinken se sastao sa ministrima spoljnih poslova Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Jordana i Bahreina, zajedno sa predstavnicima Palestinske uprave, na marginama klimatske konferencije COP28 UN u Dubaiju.

Blinken je rekao da je sa zvaničnicima arapskih država razgovarao o budućnosti Pojasa Gaze, gde je Izrael nastavio napade nakon što je prekinuto jednonedeljno primirje sa palestinskim militantima Hamasa, prenosi Rojters.

Dodao je da su današnji razgovori bili fokusirani na trenutnu situaciju u Gazi, ali i na "dan nakon sukoba", i kako stvoriti „dugotrajan i siguran mir“.

„Kako vidimo ono što se dešava u samoj Gazi? Kako se njome upravlja? Ko garantuje bezbednost? Kako da počnemo da obnavljamo? I što je najvažnije, kako da krenemo na put pravednog i trajnog mira. Za nas to mora da rezultira državom za Palestince“, naglasio je Blinken.

20.30Galant: Hamas razume samo silu

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Joav Galant izjavio je da grupa Hamas razume samo silu, dodavši da će izraelske snage nastaviti napade na Pojas Gaze sve dok ne budu postigle svoje ciljeve.

"Gledao sam napade i video njihov intenzitet iz kokpita borbenog helikoptera vazdušnih snaga iznad Pojasa Gaze. Kao što sam govorio od prvog dana, sada ponavljam, Hamas razume samo silu", rekao je Galant u video-obraćanju, prenosi "Tajms of Izrael".

Dodao je da je izraelska vojska postigla "impresivne" rezultate otkako je danas nastavljeno bombardovanje Gaze.

"Nastavićemo da napadamo Hamas dok ne postignemo ciljeve: uništenje Hamasa, njegovih vojnih kapaciteta i povratak talaca. Nastavićemo ovu misiju do uspešnog završetka i pobede nad Hamasom", rekao je Galant.

 

20.02Žestoko granatriranje Gaze (VIDEO)

 

 

 

19.19 Erdogan: Prekid primirja veoma negativan razvoj situacije u Pojasu Gaze

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas u razgovoru sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, da prekid primirja u Gazi predstavlja ''veoma negativan'' razvoj situacije u sukobu Izraela i Hamasa, saopšteno je iz Erdoganovog kabineta.

Lideri Turske i UAE sastali su se na marginama samita COP28 koji se održava u Dubaiju.

 

18.33 - Izraleske snage odgovorile na napad iz Libana, dve rakete oborila "gvozdena kupola"

IDF je saopštila da je napala položaje Hezbolaha u južnom Libanu, blizu severne zajednice Zarit.

U saopštenju se navodi da je nekoliko raketa takođe ispaljeno iz Libana na vojne položaje duž granice u blizini Roš Hanikre i Maragaliota, kao i na severni grad Kirjat Šmona.

Ističe se da je dve rakete ispaljene na taj grad presrela "gvozdena kupola."

17.40SAD potvrdile da se nastavljaju napori ka produženju humanitarne pauze

SAD nastavljaju da rade sa Izraelom, Egiptom i Katarom na produženju humanitarne pauze u Gazi, a predsednik Bajden će ostati duboko angažovan u naporima da se to i desi i oslobode taoci, rekao je portparol Bele kuće nakon što je primirje isteklo u ranim satima.

Kako je naveo, Hamas nije dostavio listu talaca kako bi omogućio dalje produženje pauze u Gazi, rekao je portparol.

17.18 Hezbolah priznao da je napao izraelske položaje duž granice

Libanski Hezbolah kaže da je gađao izraelske vojnike "odgovarajućim oružjem" duž granice sa Izraelom, prvi put od kada je okončano primirje, prenosi Al Džazira.

Hezbolah i Izrael su uglavnom poštovali neformalnu pauzu duž granice tokom prošle nedelje.

Ta proiranska paravojna formacija je saopštila da će granica između Libana i Izraela ostati aktivna linija fronta sve dok se, kako se ističe, nastavi izraelska agresija na Gazu.

 

17.00Eksplozije odjekuju širom Gaze (VIDEO)

 Izraelski vazdušni napadi pogodili su južnu Gazu, uključujući zajednicu Abasan istočno od grada Кan Junis, kažu zvaničnici Hamasa.

 

 

14.14 - Broj ubijenih od isteka primirja premašio 100

Broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od jutros se popeo na najmanje 100, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

 

13.59 - Izraelski zvaničnik: Oslobađanje talaca kroz pregovore ili "na druge načine"

Izrael bi oslobađanje talaca koji su u zatočeništvu Hamasa mogao da obezbedi pregovorima, "ili na druge načine", izjavio je danas jedan izraelski zvaničnik za Rojters.

12.54- SAD navela ukidanje viza izraelskim ekstremistima

Sjedinjene Američke Države će u narednih nekoliko nedelja uvesti zabranu izdavanja viza za izraelske ekstremističke doseljenike koji učestvuju u nasilju protiv palestinskih civila na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je danas jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta.

12.02 - Palestinski radio: Najmanje 54 Palestinca ubijena u napadima Izraela na Gazu

Najmanje 54 Palestinca ubijena su danas u izraelskim napadima na Pojas Gaze od kada je isteklo sedmodnevno privremeno primirje, javio je palestinski zvanični radio.

Prethodno je Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je više od 30 Palestinaca ubijeno jutros, a da je na desetine ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja.

11.52 - Zvaničnik Hezbolaha: Izrael se vratio napadima na Gazu odlukom SAD

Ali Damuš, potpredsednik izvršnog veća Hezbolaha, kaže da je Izrael nastavio agresiju na Gazu odlukom SAD-a.

 -Ovaj rat od početka je bio američki rat protiv palestinskog naroda, a sve američke pozicije i tok događaja bili su indikativni da Amerika nije samo partner, već je i donositelj odluka o tom pitanju - rekao je on na Telegramu.

11.31 - UNICEF: Mora se sprovesti trajni prekid vatre

Dečji fond Ujedinjenih nacija UNICEF apelovao je danas na uspostavljanje trajnog prekida vatre u Gazi, opisujući nedelovanje kao "odobrenje za ubijanje dece" nakon isteka jednonedeljnog primirja između Izraela i Hamasa.

- Trajni prekid vatre mora biti sproveden. Izostanak delovanja u svojoj srži je odobravanje ubijanja dece - rekao je novinarima Džejms Elder, portparol UNICEF-a koji je u Gazi.

11.24 - Šef UN-a: Duboko žalim zbog nastavka borbi

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kaže da mu je žao što su se borbe u Gazi nastavile i da se nada da se pauza u borbama može obnoviti.

- Povratak neprijateljstvima samo pokazuje koliko je važno imati pravi humanitarni prekid vatre - rekao je Gutereš u objavi na Iksu.

 

 

10.43- Izrael napravio pokolj u Gazi 

Više od 30 Palestinaca ubijeno je jutros, a na desetine je ranjeno u izraelskim napadima u prva dva sata nakon isteka privremenog primirja u Pojasu Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Većina ubijenih su žene i deca, preneo je Rojters.

10.00 - Hamas krivi SAD i međunarodnu zajednicu za nastavak borbi u Gazi

Vladina kancelarija za medije pod kontrolom Hamasa okrivila je SAD i međunarodnu zajednicu za nastavak borbi u Gazi nakon što je danas prekinuto jednonedeljno primirje Izraela i Hamasa.

Ministarstvo je saopštilo da Amerika i međunarodna zajednica "snose odgovornost za zločine izraelske okupacije i nastavak brutalnog rata protiv civila, dece i žena u Pojasu Gaze", preneo je CNN.

9.38 - IDF lecima upozorile ljude da napuste Kan Junis

Palestinci kažu da je izraelska vojska (IDF) bacala letke u Kan Junisu u kojima se stanovnicima poručuje da je to područje opasno i da se presele na jug, u Rafu.

 

 

9.34 - Islamski džihad napao izraelske gradove i naselja

Brigade Al Kuds, oružano krilo palestinskog pokreta Islamski džihad, saopštile su da su jutros napale izraelske gradove i naselja kao odgovor, kako su naveli, na zločine protiv njihovog naroda, navodi se u saopštenju te grupe.

09.15 - Pregovori o oslobađanju talaca u toku, iako je Izrael obnovio napade

Pregovori sa katarskim i egipatskim posrednicima o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze i dalje su u toku, rekao je dobro obavešten izvor za Si-En-En (CNN), čak i nakon što je izraelska vojska saopštila da je jutros obnovila borbene operacije u Gazi.

Istovremeno, palestinski zvaničnik blizak pregovorima rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) da se razgovori o postizanju sporazuma o primirju nastavljaju, čak i dok se borbe nastavljaju. Nijedna od glavnih strana uključenih u pregovore, Hamas, Izrael, Katar, Egipat i SAD, ni sat vremena nakon isteka sedmodnevnog primirja jutros, nije javno proglasila prekid pregovora.

08.45- Oglasili se iz Netanijahuovog kabineta

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštio je danas da je Hamas prekršio dogovor i nije ispunio svoju obavezu da oslobodi sve žene taoce, kao i da je ispalio rakete na Izrael.

U saopštenju se navodi da su borbe obnovljene u Pojasu Gaze i da je Vlada Izraela posvećena postizanju ciljeva rata koji su, kako se navodi, oslobađanje talaca, eliminacija Hamasa i obezbeđivanje da narod Izraela nikada više ne može da bude ugrožen iz Pojasa Gaze, preneo je "Tajms of Izrael".

08.00 Hamas: Izraelska vojska napala severozapad Pojasa Gaze

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je izraelska vojska izvršila napad vojnim vozilima na severozapad Pojasa Gaze nekoliko minuta nakon što je jutros prekinuto jednonedeljno primirje između Izraela i Hamasa.

Prethodno je izraelska vojska saopštila da je presrela raketu lansiranu iz Gaze rano jutros nakon što su se aktivirale sirene za vazdušni napad u izraelskim zajednicama, preneo je Rojters.

07.11 Hamas prekršio primirje

Izraelske odbrambene snage obnovile su u petak ujutru napade na Pojas Gaze!

IDF je prethodno saopštila da je Hamas prekršio sporazum o prekidu vatre i ispalio rakete na Izrael nakon čega je vojska digla avione.

 

 

07.10- Šta rade Palestinci tokom primirja?

Palestinci su kupovali na pijaci na otvorenom u blizini ruševina kuća i zgrada uništenih u izraelskim napadima, usred privremenog primirja između Hamasa i Izraela, u izbegličkom kampu Nuseirat u centralnom pojasu Gaze.

 

 

Ova palestinska porodica nastavlja da živi pod ruševinama svog doma u Gazi nakon što su kuću bombardovali i sravnili sa zemljom izraelski vojnici.

 

 

07.00 - Huti kažu da će napasti Izrael ako nastavi svoju 'agresiju' na Gazu

Jahja Sari, vojni portparol, kaže da će jemenska grupa Huti pokrenuti vojne operacije protiv Izraela ako odluči da nastavi rat protiv Gaze.

„Nećemo oklevati da proširimo naše vojne operacije protiv izraelskog entiteta kako bismo uključili mete koje se možda ne očekuju na kopnu ili na moru“, rekao je Sari u objavi na Iks mreži.

 

 

On je dodao da grupa još uvek drži teretni brod povezan sa Izraelom, koji je zaplenila u Crvenom moru ranije ovog meseca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading