Uvoz
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Sanitarna inspekcija Federacije BiH uzela je uzorke iz pošiljke mandarina na graničnom prelazu Bijača, nedaleko od Metkovića, čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedozvoljena količina pesticida hlorpirifos, saopšteno je danas iz inspekcijske službe.

Naredio uništavanje dve tone mandarina

Prisustvo tog pesticida je u suprotnosti sa lokalnim propisima o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u, i na hrani i stočnoj hrani biljnog i životinjskog porekla, kao i Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, objašnjavaju inspektori.

Zbog toga su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zabranili uvoz pošiljke ukupne težine dvije tone, te je naloženo njeno uništenje. Početkom novembra službenici ove institucije dobili su nalog za pojačani nadzor nad uvezenim agrumima na preporuku Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Ranije ovog meseca, upotreba istog pesticida otkrivena je u još jednoj pošiljci voća iz Hrvatske. Upotreba pesticida hlorpirifos i hlorpirifos-metil u zemljama članicama EU, kao i u BiH, zabranjena je od proleća 2020. 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading