Ilon Musk
Foto: Profimedia/Profimedia

Fotografija "kolevke" ispunjene praznim čaurama koju su izraelski zvaničnici predstavili Ilonu Masku tokom njegove posete zapravo je propagandna taktika Izraela, navodi turski Centar za suzbijanje dezinformacija.

U saopštenju koje je objavio Centar ističe se da poseta Ilona Maska Izraelu razotkriva propagandnu kampanju izraelske države od početka njenog rata u palestinskoj Gazi.

Ilon Musk

Profimedia

 

- Slike objavljene tokom posete vlasnika Tesle, SpaceIks-a i platforme društvenih medija Iks Ilona Maska ponovo su dovele u pitanje izraelsku propagandnu taktiku - navodi se u saopštenju u utorak.

Centar za suzbijanje dezinformacija identifikovao je taktiku manipulacije na fotogrfaiji kolevke pošto je ona distribuirana uz natpis „jedan od simbola Hamasovog napada na kibuc, jaslice“.

Izmontirana fotografija kreveca

U kolevci koja je predstavljena Masku bilo je nekoliko praznih čaura. Međutim, u fotografiji nastaloj tokom posete bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija 12. novembra nema ovih čaura.

 

 

Tvrdilo se da je krevetac bio zahvaćen vatrom tokom napada Hamasa dok je dete bilo u njemu. Međutim, krevetac, navodno ispunjen praznim čaurama, nema tragove oštećenja. Kako je centar saopštio, potrebno ga je pažljivije pregledati.

Osim toga, čaure pronađene u koleci odgovaraju municiji 7,62x51 iz mitraljeza MG3 koji se koristi kao sekundarno naoružanje u izraelskim tenkovima Merkava. U kolevci su vidljivi jasni tragovi delova kaiševa za municiju koji se koriste za mitraljez, objašnjava se u saopštenju.

Navodni izraelski napadi na domove kibuca

Izraelka Jasmin Porat, koja je potražila utočište u kući kibuca i koju je Hamas držao kao taoca izjavila je za izraelski radio KAN da su izraelske snage bezbednosti direktno napale kuće tenkovima i oružjem po dolasku u tu oblast.

Porat je tvrdila da su kuće u kojima su tražili utočište dva puta gađali izraelski tenkovi.

 

 

Fotografije iz kibuca koje je Izrael objavio pokazuju da obim razaranja u kućama ukazuje na to da je šteta veća od onoga što bi mogle da nanesu pešadijske puške. To potkrepljuje izjavu Poratove da je „Izrael gađao kuće u kibucu tenkovskom vatrom“.

Porat je rekla i da su ljudi u kibucu poginuli u unakrsnoj vatri tokom napada izraelskih snaga bezbednosti.

Kontroverza oko ovih slika postavlja pitanja o tome kako je manipulisano prikazivanjem događaja tokom Maskove posete i dovodi u pitanje informacije koje dobijamo sa Bliskog istoka.

BONUS VIDEO 

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading