Rat u Izraelu
Foto: AP/Tanjug/Ap

Peta grupa od 12 talaca oslobođena je iz Gaze, dok je iz izraelskih zatvora pušteno još 30 Palestinaca. Ujedinjene nacije predložile su otvaranje još jednog prelaza za isporuku pomoći iz Izraela u Gazu.

22.20- Odlaganje oslobađanja talaca posledica tehničkih problema

Izraelski izvori upoznati sa pregovorima o oslobađanju talaca rekli su da je odlaganje sprovođenja šeste runde sporazuma i oslobađanja talaca u sredu uveče posledica tehničkih problema, za koje se očekuje da će biti rešeni, prenosi Haarec.

21.21 - Stotine kamiona sa humanitarnom pomoći čekaju da uđu u Gazu

Stotine kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć čekaju da pređu u Gazu iz Egipta, rekao je egipatski zvaničnik.

Najmanje 572 kamiona poređana su na putu koji povezuje egipatski prelaz Rafa i prelaz Nicana za izraelsku inspekciju, rekao je za CNN Ajman Valaš, direktor egipatskog stranog medijskog centra.

 

 

20.45- Palestinsko ministarstvo zdravlja: ​​Izraelske snage ubile osmogodišnjaka i 15-godišnjaka na Zapadnoj obali

Izraelske snage su u sredu ubile dva dečaka, jednog od 8 i drugog od 15 godina, u okupiranom gradu Dženin na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

20.03 - IDF: Hamas i dalje drži 159 talaca u Gazi

Portparol izraelske vojske saopštio je u sredu da Hamas i dalje drži 159 talaca, vojnika i civila u Gazi, prenosi Haarec.

19.05 - Papa pozvao na produžetak primirja u Gazi

Papa Franja pozvao je danas na produženje primirja između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, rekavši da je "rat uvek poraz" za sve osim za proizvođače oružja.

18.43- Katar najavio još humanitarne pomoći za Pojas Gaze

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su tri aviona sa 180 tona pomoći sletela u egipatski El Ariš, odakle će pomoć biti isporučena Pojasu Gaze.

 

 

17.37 - SAD podržavaju produženje primirja u Gazi kako bi se oslobodilo više zarobljenika

- Nećemo stati sve dok svi taoci koje drže Hamas i druge grupe ne budu oslobođeni – svi do jednog. Zato želimo produženje ove humanitarne pauze. Izrael je bio vrlo jasan da je spreman da nastavi pauzu u borbama ako Hamas svaki dan oslobodi 10 talaca - rekla je na sednici Saveta bezbednosti američka ambasadorka u UN-u Linda Tomas-Grinfild.

17.12 - Šef UN: „Ne smemo skrenuti pogled“ sa „epske humanitarne katastrofe“ u Gazi

Šef UN-a Antonio Gutereš rekao je u sredu da se Gaza nalazi usred „epske humanitarne katastrofe“.

Obraćajući se na sastanku Saveta bezbednosti UN-a, kojim je predsedavao kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, Gutereš je rekao da „ne smemo da skrenemo pogled“ sa pogoršanja humanitarne krize koja je zahvatila Gazu, prenosi Rojters.

16.31 - Hamas: Najmlađi talac, 10-mesečna beba Kfir Bibas, ubijen zajedno sa dva člana porodice

Naoružano krilo Hamasa saopštilo je u sredu da su 10-mesečna beba Kfir Bibas, njegov četvorogodišnji brat i njihova majka ubijeni tokom izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da proverava tvrdnje brigada Al Kasam.

15.33 - Dvoje Palestinske dece ubijeno u Dženinu

Palestinsko ministarstvo zdravlja identifikovalo je dvoje dece ubijene tokom napada izraelskih snaga na Dženin.

14.59 - Mask odgovorio na poziv Hamasa: Trenutno je opasno biti u Pojasu Gaze

Prividni mir

Palestinska grupa Hamas oslobodila je tokom jučerašnjeg dana 10 Izraelaca i dva državljanina Tajlanda iz Pojasa Gaze. Sa druge strane, Izrael je pustio još 30 palestinskih zatvorenika, od kojih 15 žena i 15 dece.

Pre nove razmena talaca i zarobljenika, izraelska vojska i pripadnici Hamasa međusobno su se optuživali za napade i prvo "ozbiljno" kršenje primirja.

Nakon što je posle četvrodnevnog prekida vatre primirje između Izraela i Hamasa produženo za 48 sati, ministar spoljnih poslova Katara Madžid el Ansari izjavio je da njegova zemlja radi na produžetku mira. 

Šefovi izraelske i američke obaveštajne službe se takođe nalaze u Kataru, gde razgovaraju o mogućim narednim koracima u primirju.

Klub palestinskih zatvorenika je, istovremeno, saopštio da je broj uhapšenih Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao na 3.290, uključujući 125 žena i 145 dece.

Za to vreme, Ujedinjene nacije predložile su otvaranje prelaza Kerem Šalom da bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći iz Izraela u Gazu, dok je prvi od tri američka vojna aviona sa pomoći sleteo u Egipat.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading