mehmed zenka
Foto: Printscreen/YouTube/ Gradska RTV Podgorica

„Za svakoga ko je državljanin Crne Gore treba im se omogućiti da učestvuju u popisu. Na njima je da li žele da dođu ili ne. Predsednik sam nacionalne partije Albanaca, a 50% Albanaca se nalazi van Crne Gore. Od tih 50% što žive napolje, preko 90% imaju naša dokumenta“, kazao je Zenka.

Tvrdi i da se 50% Crnogoraca ili Srba ne nalazi napolje kao što se nalaze Albanci i Bošnjaci.

„Većina Srba i Crnogoraca se nalaze u Srbiji ili blizu. Ne vidim problem zašto neko ko ima naša dokumenta ne treba da dođe da se popiše. Treba da im se da minimalno poštovanje. To je državotvorno bitno. Ne odvajam ja to, ali su pre svega ovde najviše ugrožene manjine jer ih ima preko 100.000 napolje. Možda ste čuli moje izlaganje u Skupštini Crne Gore. Manjine su itekako ugrožene što se tiče ovog popisa jer jednostavno, naročito naša dijaspora je u opasnosti da ne učestvuje u popisu stanovništva jer jednostavno nemaju svi uslova da dođu, primera radi iz SAD-a, Evrope, Australije i ostalih zemalja sveta“, kazao je Zenka.

Tvrdi da to za njih iziskuje velike troškove i da će ovih dana razmatrati šta će uraditi povodom bojkota koji je najavio DPS.

Na konstataciju novinara "Borbe" da se mnogi stanovnici dijaspore, koji već duži niz godina žive u drugim zemljama sveta, nalaze u popisima država u kojima žive, Zenka je kazao da ti ljudi imaju naše pasoše, naša dokumenta i naše lične karte.

„Moja familija koja živi u Ameriku – svi imaju naša dokumenta. Oni ne učestvuju u popisu Amerike nego bi, da imaju priliku, učestvovali u popisu stanovništva Crne Gore. Što ćemo sa njima kada 50% Albanaca koji imaju crnogorsko državljanstvo žive u drugim zemljama. Imali smo itekako vremena da im stvorimo uslove da se popišu u našim diplomatskim predstavništvima. Očigledno nije postojala volja organizatora popisa u zemljama gde žive. Imamo ambasade, konzulate… Albanci ako budu učestvovali u popisu, ispašće nas 50% manje nego što nas u stvarnosti ima. To je taj problem“, istakao je Zenka.

Tvrdi i da nekom iz Australije treba 10.000 dolara da dođe do Ulcinja ili Tuzi.

„Onda zaposlenje, hoće li dobiti dozvole od svojih poslodavaca. Kao što sam rekao, moglo se fino, kao što rade naša susedna Hrvatska koja izlazi u susret svojim iseljenicima. Čak su išli do toga i da imaju garantovana mesta u Skupštini Hrvatske i mogu glasati u diplomatskim predstavništvima u svetu. To se sve moglo organizovati za 10 dana i stvorili bi uslove za naše iseljenike – ko hoće da se popisuje, da ide po predstavništvima i da se evidentira“, kazao je Zenka.

Tvrdi i da će sačekati stranačke organe svoje partije hoće li bojkotovati popis.

„Nama je najavljeno da će biti stvoreni svi uslovi, da sačekamo pa ćemo izneti svoje stavove“, kazao je Zenka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading