JAPAN U STRAHU "Ovo je scenario iz košmara"
Foto: AP/Suez Canal Authority via AP

Ovo se navodi u novom bezbednosnom izveštaju, piše South China Morning Post (SCMP).

Novinari su istakli da je Nacionalni institut za odbrambene studije (NIDS) prošle nedelje objavio izveštaj o bezbednosnoj strategiji Kine 2024. godine. U njemu se tvrdi da će se rivalstvo između Sjedinjenih Država i kinesko-ruskog bloka intenzivirati u narednoj deceniji.

Prema dokumentu, najveća briga Tokija su zajedničke vežbe kineske i ruske mornarice i vazduhoplovstva u Japanskom moru, kao i manevri oko japanskih ostrva početkom godine.

Garen Malloi, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Daito Bunka, rekao je da izveštaj NIDS-a odražava nekoliko takozvanih belih knjiga i studija sprovedenih u Japanu u poslednjih nekoliko godina. Prema rečima eksperta, Tokio je bio „uzbunjen” jačanjem saradnje Pekinga i Moskve tokom vežbi, iako je to samo deo „scenarijuma iz košmara” za Japan.

Ranije je diplomata i politikolog Viktor Mizin rekao da je Kina sada glavni spoljnopolitički saveznik Rusije u kontekstu hibridnog rata ili konfrontacije sa takozvanim kolektivnim Zapadom. Konkretno, po svim ključnim međunarodnim pitanjima dve zemlje imaju identične ili slične stavove.

Prema njegovim rečima, sada se gradi potpuno nova koalicija, gde Rusija, pre svega, stupa u interakciju sa BRIKS-om – Kinom, Indijom , Brazilom .

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading