virus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


U glavnom gradu Japana, Tokiju, širi se opasna bakterija koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod zaraženih osoba. Simptomi ove bakterijske infekcije, poznate kao "sindrom streptokoknog toksičnog šoka", uključuju groznicu, bolove u mišićima i nizak krvni pritisak. Ono što je posebno zastrašujuće jeste činjenica da ova infekcija može dovesti do otkazivanja organa, septičkog šoka i smrti u roku od samo 48 sati.

Širenje bakterije u Japanu

Prema podacima Nacionalnog instituta za infektivne bolesti, u prvih šest meseci 2024. godine zabeleženo je čak 977 slučajeva "bolesti koja jede meso" u Japanu. Najveći broj obolelih registrovan je u regionu Tokija, gde je evidentirano 145 slučajeva. Štaviše, stopa smrtnosti od ove opasne bakterijske infekcije iznosi oko 30 odsto, posebno među osobama starijim od 30 godina.

Uticanje pandemije COVID-19 na širenje bolesti

Stručnjaci ističu da je nagli porast broja slučajeva "bolesti koja jede meso" verovatno povezan sa pandemijom COVID-19. Ukinuće epidemioloških mera širom sveta dovelo je do postepenog porasta slučajeva streptokoke grupe A. U Engleskoj je, na primer, broj slučajeva naglo opao tokom pandemije COVID-19, a mlađa deca se nisu susrela sa streptokokom grupe A kao što bi to bilo normalno. Ovo je jedno od mogućih objašnjenja zašto Japan ove godine beleži porast slučajeva streptokokne infekcije.

Upozorenje Svetske zdravstvene organizacije

Svetska zdravstvena organizacija je u decembru 2022. godine upozorila na nagli porast invazivnih infekcija streptokokom A u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Britaniju, Francusku, Irsku, Holandiju i Švedsku. U većini slučajeva zaražena su bila deca, što dodatno zabrinjava stručnjake i zdravstvene vlasti širom sveta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading