Kim
Foto: EPA/EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Severna Koreja je optužila i SAD i Južnu Koreju da su pokušali da ubiju Kim Džong Una otrovnim nervnim agensom. To je tada bilo nepotvrđeno i čak se šalilo tokom sastanka između CIA i Kim Džong-Una, ali je izvor očigledno otkrio istinu.

Navodno su postojali planovi da se savlada severnokorejski vladar još 2017. godine kao način da se „sruši Kimov režim“, iako plan nikada nije ostvaren.

Sastanak Kim Džong-una i direktora CIA Majka Pompea u glavnom gradu Severne Koreje Pjongjangu doveo je do toga da se dvojac našalio na račun pokušaja ubistva svetskog lidera.

Kim je pozdravio bivšeg sekretara Sjedinjenih Država, rekavši: „Gospodine direktore, nisam mislio da ćete se pojaviti. Znam da pokušavate da me ubijete“. Na šta je gospodin Pompeo odgovorio: „Gospodine predsedavajući, još uvek pokušavam da vas ubijem".

Njihovo međusobno povezivanje ispostavilo se kao prava pretnja jer je jedna osoba bliska zaveri 2017. otkrila da postoje planovi da Kim dočeka svoj kraj kroz toksičnu katastrofu, piše britanski "San".

Planirano je da se izvrši atentat, koji bi bio izveden na sličan način kao i u slučaju Kimovog polubrata, koji je ubijen nervnim agensom VKS samo nekoliko meseci pre nego što je CIA naručila plan, prenose britanci.

Do Hi-joun (Doh Hee-youn), izvršni direktor Građanske komisije za ljudska prava otetih i severnokorejskih izbeglica, rekao je da je u toku plan da se "vrhovni lider" ukloni sa vlasti.

On je rekao da je nekoliko godina vodio razgovore sa Kim Seong-ilom koji je planirao da pokuša da "sruši Kimov režim". Video koji je postavljen na severnokorejski veb-sajt "Uriminzokkiri" navodno pokazuje da su zaverenici, uključujući Seong-ila, uhapšeni.

U saopštenju centralne korejske novinske agencije u to vreme navodi se da su pronašli biološke i hemijske supstance. Dodaje se: „Ovo jasno pokazuje pravu prirodu SAD kao glavnog krivca za terorizam", prenosi Dejli Star.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading