Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

Umesto da pokuša da ograniči sukob, Zapad se odlučio za eskalaciju i tako ga učinio globalnim, rekao je Orban prošle nedelje na događaju povodom proslave 90. godišnjice švajcarskog konzervativnog nedeljnika "Veltvohe" u Cirihu.

"To je bila strategija: Mi finansiramo, Ukrajinci se bore i ginu", dodao je on. Međutim, napomenuo je Orban, sada je "očigledno da Ukrajinci neće pobediti na prvoj liniji fronta".

Mađarski premijer je istakao da "na bojnom polju nema rešenja".

"Rusija neće izgubiti, i ništa se neće promeniti u njenoj politici. Zato se moramo suočiti sa realnošću. Moramo da pređemo na plan B", ponovio je Orban i dodao da Evropska unija trenutno nema takav plan.

Prošle nedelje, Orban je zahtevao od EU da preispita svoju strategiju, upozorivši da će se usprotiviti bilo kakvoj daljoj pomoći Kijevu osim ako se lideri bloka ne postaraju da njihovi ciljevi budu "realno ostvarivi" bez stalne podrške SAD.

"Evropski savet mora da ima iskrenu i otvorenu diskusiju o izvodljivosti strateških ciljeva EU u Ukrajini", napisao je Orban u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, preneli su mediji.

 

@alo_portal POBEDILA SAM SEBE Milica odbranila prošlogodišnju titulu, za Alo! progovorila o uspehu i postavljenom rekordu #alo #alodnevnenovine #beogradskipolumaraton #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading