UBIJENO PET INDIJSKIH VOJNIKA! Ponovo aktivan sukob u Kašmiru
Shutterstock

Indijska vojska je objavila da su ubijena i dva osumnjičena militanta, preneo je AP.  Borbe su počele juče, a nastavljene danas, nekoliko dana nakon što su indijske trupe počele da tragaju za militantima u gustim šumama, na osnovu informacija da se tamo kriju najmanje dva pobunjenika, anonimno je rekao vojni zvaničnik, u skladu sa zvaničnom politikom.

Vojska je na svom zvaničnom "Iks" nalogu napisala da su pobunjenici takođe povređeni u pucnjavi i da su ih opkolile indijske trupe, ali nije precizirano koliko ih je učestvovalo u borbi.

 Među pet poginulih indijskih vojnika bila su i dva oficira. Jedan oficir i dva vojnika bili su iz jedinice specijalnih snaga, rekao je vojni zvaničnik.

Dve nuklearne sile, Indija i Pakistan, upravljaju svojim delovima Kašmira, ali obe tvrde da polažu pravo na tu teritoriju u celini. Pobunjenici u delu koji kontroliše Indija bore se protiv vladavine Nju Delhija od 1989. godine. Većina muslimanskih stanovnika Kašmira podržava cilj pobunjenika za ujedinjenja teritorije, bilo pod vlašću Pakistana, bilo kao nezavisne države. Sa druge strane, Indija insistira da su militanti u Kašmiru teroristi koji sponzoriše Pakistan. 

Prošle nedelje su indijske vladine snage ubile sedam pobunjenika u dve odvojene operacije, dok su pre dva meseca u velikoj pucnjavi u obližnjem Anantnagu poginula tri indijska vojnika, uključujući komandanta, njegovog zamenika i policajca.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading