Greta Tunberg
Foto: EPA/EPA-EFE/BENJAMIN WESTHOFF

Berbokova je naglasila da je Tunberg svojim "ostrašćenim izjavama" o bliskoistočnom sukobu, nanela maksimalnu štetu klimatskom pokretu i da se diskvalifikovala kao šampion za zaštitu klimatskih promena, piše "Špigl".

- Delovi klimatskog pokreta, kao u Nemačkoj pod Luizom Nojbauer, jasno osuđuju Hamasov teror. Drugi, poput Grete Tunberg, rade upravo suprotno. Takvim izjavama se legitimišu varvarske akcije jedne terorističke organizacije (Hamas). Ne mislim da je zadala maksimalnu štetu klimatskom pokretu, već da je takav pristup neodgovoran - rekla je Berbokova za "Cajt".

Tunbergova je govorila na klimatskom skupu 12. novembra u Amsterdamu, kada je sa tradicionalnim crno-belim palestinskim šalom oko vrata, rekla da pokret za zaštitu klime ima dužnost da "sluša glasove onih koji su potlačeni i koji se bore za mir i pravdu".

Tunbergova je već bila kritikovana jer nije posebno pominjala izraelske žrtve posle upada Hamasa od 7. oktobra, od kada je poginulo više od 1.200 ljudi, dok je stotine kidnapovano, prenosi RT Balkan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading