Džozef Bajden i Si Đinping
Foto: EPA/EPA-EFE/XINHUA /LI XUEREN

Bajden je nakon prve runde sastanaka izjavio da konkurencija između SAD i Kine ne može da se pretvori u sukob i dodao da su njihovi prethodni sastanci bili "iskreni, direktni i korisni".

Obraćanje nakon sastanka

- Kao i uvek, ne postoji zamena za razgovor licem u lice. Uvek sam smatrao da su naši razgovori direktni i iskreni - rekao je Bajden, preneo je Si-En-En.

Bajden je istakao da dvojica lidera imaju odgovornost prema svom stanovništvu da rade zajedno, uključujući na pitanjima klimatskih promena, suzbijanju trgovine narkoticima i približavanju veštačkoj inteligenciji.

Predsednik SAD je izjavio da je od suštinskog značaja da on i njegov kineski kolega Si Đinping imaju iskreno razumevanje jedan za drugog.

- Mislim da je najvažnije da se Vi i ja jasno razumemo, kao lider lidera, bez pogrešnih shvatanja ili pogrešne komunikacije - rekao je Bajden Siju.

U uvodnim rečima i predsednik SAD i predsednik Kine spomenuli su dugu vezu, koju su gajili kada su obojica bili potpredsednici.

- Poznajemo se dugo - rekao je Bajden Siju, rekavši da se oni ne slažu uvek, "što nikoga ne iznenađuje", ali da su njihovi sastanci uvek bili "iskreni, direktni i korisni".

Si se, takođe, prisetio prošlosti.

- Dolazeći ovde, setio sam se Vašeg puta u Kinu kada sam bio potpredsednik Kine. Imali smo sastanak. Bilo je to pre 12 godina", rekao je on.

On je istakao da se i dalje veoma živo seća njihovih susreta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading