Rukovanje
Foto: Shutterstock/Shutterstock

- Potpisali smo plan rada za naredne godine i na osnovu njega mogu da kažem da ćemo početkom naredne decenije moći da povežemo na mrežu novu nuklearnu elektranu koju gradim - kazao je Sijarto na konferenciji za novinare sa šefom „Rosatoma” Aleksejem Lihačovim.

Lihačov je naveo da je uveren da će „izlivanje prvog betona u mađarskoj nuklearnoj elektrani „Paks 2” biti završeno do kraja 2024. ili početkom 2025. godine, napomenuvši da su radovi u toku”.

Krajem 2014. Rusija i Mađarska potpisale su dokumente o izgradnji dva nova energetska bloka sa reaktorskim blokovima u nuklearki „Paks”, po ruskom projektu. Moskva je za taj projekat obezbedila Budimpešti državni kredit do deset milijardi evra, dok će ukupna cena radova iznositi 12,5 milijardi evra.

Jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj, „Paks”, nalazi se 100 kilometara od Budimpešte i pet od grada Paksa. Tamo rade četiri reaktora sovjetskog tipa VVER-440.

Trenutno stanica proizvodi skoro polovinu električne energije u zemlji, a dva nova bloka će udvostručiti proizvodnju, prenosi RT Balkan. Prethodno su specijalisti „Roastoma” saopštili da su započeli radove na glavnoj fazi izgradnje nuklearne elektrane „Paks-2” u Mađarskoj.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading